Ψηφίζεται η τροπολογία τα τα κόκκινα δάνεια ~ Αφορά περίπου 150.000 δανειολήπτες

kokkina daneia
Διαβάστε επίσης

Περίπου 150.000 υπολογίζονται οι δανειολήπτες οι οποίοι θα ενταχθούν στο νέο νόμο για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, εκτιμά η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Την πρόβλεψη αυτή εξέφρασε στη Βουλή η γενική γραμματέας της Ένωσης, Χαρούλα Απαλαγάκη, ενημερώνοντας τους βουλευτές της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Σύμφωνα με την ίδια το ποσοστό των δανειοληπτών αυτής της κατηγορίας (μικρά στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια) που θα ενταχθεί στη ρύθμιση αντιστοιχεί σε 60% έως 70%. Η κυρία Απαλαγάκη ανέφερε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της κατηγορίας αυτής ανέρχονται σε 46 δισ. ευρώ και εκτίμησε ότι θα ρυθμιστούν περί τα 11 δισ.

Ενημέρωσε, ταυτόχρονα, ότι οι περισσότεροι δανειολήπτες έχουν ένα δανεισμό σημαντικά υπολειπόμενο των 200.000 ευρώ με την πλειοψηφία τους να οφείλει έως 150.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ηλίας Πλασκοβίτης, εκτίμησε ότι θα ρυθμιστούν οφειλές που δεν θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. Προέβλεψε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα εφόσον βέβαια τηρηθούν οι σχετικές προβλέψεις της τροπολογίας.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχουν και προβλέψεις για την βιωσιμότητα των οφειλετών που θα ενταχθούν στην ρύθμιση (κυπριακό μοντέλο) διαφορετικά εξήγησε αν ο οφειλέτης δεν θα μπορεί να καταβάλει τις οφειλές του ακόμα και μετά την ένταξη του στο νέο νόμο, τότε θα ήταν ατελέσφορο.

Έντονα προβληματισμένος για τα οφέλη της τροπολογίας εμφανίστηκε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός που σημείωσε ότι «η τροπολογία δεν θα πιάσει τίποτα. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι» δήλωσε. Κατέθεσε σειρά παραδειγμάτων από τα οποία όπως υποστήριξε φτωχοί μένουν εκτός ρύθμισης, ενώ εύρωστοι οικονομικά εντάσσονται.

Ο Μιχάλης Κούβαρης από την Ένωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών υποστήριξε ότι το όριο της οφειλής των 130.000 είναι αρκετά μικρό για τους δανειολήπτες.

Ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας είπε ότι είναι άδικο να ορίζεται για την ένταξη στην ρύθμιση αντικειμενική αξία ακινήτου 250.000 για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο και 175.000 για όσους έχουν πάρει επιχειρηματικό.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Κατά ψήφισαν ΔΗΣΥ και Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Η Ένωση Κεντρώων θα διατυπώσει τη θέση της αύριο στην Ολομέλεια.

Η τροπολογία πρόκειται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αργά το βράδυ της Πέμπτης ή το αργότερο την Παρασκευή.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε