Πολλαπλή πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία και νέα ένταση με τη Ρωσία

us_syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τα ξημερώματα της Παρασκευής οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν με δεκάδες βλήματα cruise τη συριακή αεροπορική βάση από την οποία φέρεται να διενεργήθηκε η επίθεση με τα θανατηφόρα χημικά όπλα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε μια κλιμάκωση του στρατιωτικού ρόλου των ΗΠΑ στη Συρία, η οποία όξυνε αμέσως την ένταση με τη Ρωσία.

Μόλις μερικές ώρες αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τη διαταγή της επίθεσης, εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Vladimir Putin, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός επέφερε σοβαρές ζημιές στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Ειδικότερα, δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εκτόξευσαν 59 πυραύλους cruise από την ανατολική Μεσόγειο στην συριακή αεροπορική βάση που ελέγχεται από τις δυνάμεις του προέδρου Bashar al-Assad.

Τα βλήματα Tomahawk εκτοξεύθηκαν από τα USS Porter και USS Ross λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, χτυπώντας πολλαπλούς στόχους – συμπεριλαμβανομένων του αεροδιάδρομου, των αεροσκαφών και των αποθηκών καυσίμου – στην αεροπορική βάση της Shayrat, η οποία σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση χημικών όπλων.

Ο Putin, ένθερμος σύμμαχος του Assad, θεώρησε την αμερικανική δράση ως «επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου έθνους» με ένα «κατασκευασμένο πρόσχημα» και μια κυνική προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τους θανάτους αμάχων στο Ιράκ, δια μέσου των λεγομένων του εκπροσώπου του, Dmitry Peskov.

Πρόκειται για την σκληρότερη άμεση δράση των ΗΠΑ στη διάρκεια του εξαετούς πλέον εμφυλίου πολέμου της Συρίας, η οποία αφήνει τον Trump να αντιμετωπίζει την πρώτη μεγάλη κρίση της εξωτερικής πολιτικής του, από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο κύριους στρατιωτικούς υποστηρικτές του Assad.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενημέρωσαν τις ρωσικές δυνάμεις πριν από τις πυραυλικές επιθέσεις και ότι φρόντισαν να αποφευχθεί χτύπημα σε ρωσικά στρατεύματα στη βάση, λέγοντας ότι δεν σημειώθηκαν πλήγματα σε τμήματα της βάσης όπου οι Ρώσοι ήταν παρόντες. Εντούτοις, κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε ζητήσει την σχετική έγκριση της Μόσχας.

«Χρόνιες προσπάθειες του παρελθόντος για αλλαγή της συμπεριφοράς του Assad έχουν όλες αποτύχει και μάλιστα πολύ εντυπωσιακά», ανέφερε ο Trump, την ώρα που ανακοίνωνε την επίθεση από τη Φλόριντα, όπου είχε συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping.

Να σημειωθεί Trump διέταξε τα χτυπήματα, μία ημέρα αφότου κατηγόρησε τον Assad για τη χημική επίθεση αυτής της εβδομάδας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 70 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά, στη συριακή πόλη Khan Sheikhoun. Η συριακή κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Οι τελευταίες εξελίξεις αντανακλούν σίγουρα τη δυναμική που θέλουν να προβάλουν οι ΗΠΑ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο και το ζητούμενο είναι να δούμε ποιές θα είναι οι αντιδράσεις των αντίπαλων στρατοπέδων αλλά και της Ρωσίας πιο συγκεκριμένα.

Πηγές: Reuters, New York Times

Παλαιότερα άρθρα: