Πώς βαίνει η εκστρατεία καταπολέμησης του Isis; Εξαρτάται ποιόν Αμερικανό αξιωματούχο ρωτάς

WH SS
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα βρέθηκαν στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα προκειμένου να πιέσουν για μια νέα άδεια για χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Παρόλα αυτά, μετά από ώρες σύγχυσης και συχνά αντικρουόμενων μαρτυριών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τζιχαντική ομάδα και το καθεστώς της υπό αμερικανικής ηγεσίας εκστρατείας εκκαθάρισης έγινε σαφές ότι οι συνθήκες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια για τον Λευκό Οίκο να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό των νομοθετών.

Από τη μια πλευρά ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος είπε στους νομοθέτες ότι ο αγώνας βαίνει καλώς. Από την άλλη ήταν ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος σκιαγράφησε μια πολύ πιο σκοτεινή εικόνα. Κολλημένος κάπου στη μέση βρισκόταν ο απόστρατος στρατηγός των πεζοναυτών, Τζον Αλεν, ο οποίος είναι και ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα στην παγκόσμια συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Ο Άλεν ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάποια επιτυχία, αλλά, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα αμερικανικά στρατεύματα να μάχονται τον Isis για τα επόμενα χρόνια.

Την Τετάρτη, o Κέρι είπε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ότι η εκστρατεία της κυβέρνησης Ομπάμα εναντίον toy Isis σήμαινε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες – και ο κόσμος στο σύνολό του – ήταν ασφαλέστεροι παρά τη συνεχιζόμενη επέκταση του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή.

Λίγες μόνο ώρες αργότερα, οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν συλληφθεί τρεις ύποπτοι τρομοκράτες που είχαν ήδη σχεδιάσει να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος αλλά και διεξαγωγή επιθέσεων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής απόπειρας κατά της ζωής του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Έτσι, την Πέμπτη, ίσως έχοντας επίγνωση των συλλήψεων, ο Κλάπερ έδωσε μια πολύ διαφορετική εκτίμηση στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Όταν γίνει ο τελικός απολογισμός, το 2014 θα είναι η πιο φονική χρονιά για την παγκόσμια τρομοκρατία κατά τα τελευταία 45 χρόνια σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί,» είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Κλάπερ επανέλαβε ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Μάικλ Στέινμπαχ, ο οποίος είπε σε μια υποεπιτροπή του σώματος την Πέμπτη ότι η εντός των αμερικανικών συνόρων απειλή από την τρομοκρατική οργάνωση αυξάνεται. «Εκτιμούμε ότι πάνω από 150 Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει ή προσπάθησαν να ταξιδέψουν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις των εξτρεμιστικών ομάδων», είπε, ενώ πρόσθεσε «Είναι αυτή η ανάμειξη των ντόπιου βίαιου εξτρεμισμού με την ξένη μαχητική ιδεολογία που αποτελεί την τελευταία προσαρμογή της απειλής.»

Ο Άλεν, ο απεσταλμένος του Ομπάμα στον συνασπισμό, φάνηκε να πλαισιώνει αυτές τις αντικρουόμενες θέσεις. Ο απόστρατος αξιωμστούχος ήταν ανένδοτος στο ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να νικήσουν την ομάδα έχουν καρποφορήσει. Αλλά όταν πιέστηκε από τους Δημοκρατικούς να δώσει μια σταθερή θέση για το πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η εκστρατεία εναντίον του Isis δεν απάντησε με σαφήνεια.

Τα μικτά μηνύματα το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να θολώσουν τις συζητήσεις στο Κογκρέσο για το πόσο ευρεία θα πρέπει να είναι η εξουσιοδότηση του προέδρου σε μια γενικότερη σύρραξη. Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να θέσουν μερικούς περιορισμούς σχετικά με το πού και για πόσο καιρό τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούν να καταδιώκουν μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Οι Δημοκρατικοί, φοβούμενοι μια ανοιχτή σύγκρουση, θέλουν αυστηρά όρια για τη διάρκεια της άδειας των ένοπλων συγκρούσεων, καθώς και για τα όσα σχετίζονται με το πώς και πότε θα μπορούν να αναπτυχθούν οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις. Και οι δύο πλευρές φαίνεται πως είναι στέρεα εδραιωμένες στις θέσεις τους.

Πηγή
Foreign Policy

Παλαιότερα άρθρα: