Πώς να πάρετε «βρετανικό όσκαρ» κλέβοντας τον Ταρκόφσκυ. Η σκανδαλώδης περίπτωση Revenant…

leonardo-dicaprio
Διαβάστε επίσης

Η δραματική ταινία επιβίωσης Η Επιστροφή («The Revenant») του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονσάλες Ιναρίτου ήταν ο μέγας νικητής των αποψινών βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κερδίζοντας πέντε βραβεία BAFTA, γνωστά ως «βρετανικά Όσκαρ» – μεταξύ άλλων, για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία και πρώτο ανδρικό ρόλο (Λεονάρντο Ντι Κάπριο).

Είναι όντως τόσο εκπληκτική η σκηνοθεσία αυτής της ταινίας. Είναι. Αλλά κάποιος Ρώσος κινηματογραφόφιλος μας εξηγεί το γιατί, αναδεικνύοντας πώς γίνεται να βραβευθείς για μία ταινία όταν την έχει εξ ολοκλήρου κλέψει από κάποιον άλλο.

Κάποιος Μίσα Πέτρικ από τη Μόσχα είδε την «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και παρατήρησε μερικά… γνώριμα πλάνα ή ιδέες, γύρισε σπίτι του και, μάλλον επειδή θα λατρεύει τον Αντρέι Ταρκόφσκι, έκατσε και το έψαξε λιγάκι παραπάνω, ώστε να καταλήξει και να μοντάρει ένα σχετικό video με τίτλο… «The Revenant by Tarkovsky»! Σε αυτό, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πλάνο με πλάνο, δίπλα-δίπλα, στιγμιότυπα από την «Επιστροφή» του Ινιάριτου μαζί με «αντίστοιχα» από τη φιλμογραφία του Ταρκόφσκι. 17 σκηνές, όχι αστεία!

Δείτε και μόνοι σας του λόγου το αληθές. Θα καταλάβεται ότι αν σας άρεσε το Reverant τότε ίσως να γινόσαστε φανατικός θαυμαστής, όχι του Ιανρίτο, αλλά του Ταρκόφσκυ…

(με πληροφορίες από freecinema.gr)

Παλαιότερα άρθρα: