Πώς θα λύσουμε το μεταναστευτικό, πριν είναι αργά;

nauagio-metanastes
Διαβάστε επίσης

του Ιωάννη Π. Χουντή*

Ελληνική Δημοκρατία. Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2016. Περίπου 500.000 Μουσουλμάνοι αλλοεθνείς πρόσφυγες και λαθρομετανάστες εκ του Μαρόκο, της Συρίας, το Αφγανισταν, το Ιράκ και αλλού έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα των κλειστών γειτονικών συνόρων. Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για γκρίζες ζώνες ενώ το ΝΑΤΟ διοικεί περίπου το μισό Αιγαίο defacto. Με τον νέο εκλογικό νόμο το Κόμμα Ειρήνης και Φιλίας της Θράκης έχει αναδείξει ή θα αναδείξει βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Κυβέρνηση ΣΑΝΕΛ, 153 βουλευτών εκ των οποίων οι 3 είναι Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. Με τον νόμο περί Ιθαγενείες τα παιδιά όλων αυτών μπορούν να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα εντός δεκαετίας. Χάος;

Κινδυνολογίες του αισχίστου είδους θα πουν κάποιοι…όπως και στο παρελθόν.

Συσσωρευμένη διατύπωση δυνητικών κακών, εάν συνεχίσει να κυβερνά ο θίασος Τσίπρα θα πούμε εμείς.

Οι παραδοχές είναι αναμφισβήτητα η πρώτη φάση για να λύσεις ένα πρόβλημα, που ο ίδιος δημιούργησες. Η απαράδεκτη Κυβέρνηση A.Τσίπρα, πραγματικά, ενίσχυσε τις (λαθρο)μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα αρχικά με τον εσφαλμένο περί Ιθαγενείας Νόμο αλλά και έπειτα με το κλείσιμο του κλειστού τύπου κέντρου κρατήσεως της Αμυγδαλέζας, που λειτουργούσε πέραν της πραγματικής του δυνατότητας ως σκιάχτρο και φόβητρο. Μολαταύτα το πρόβλημα βρίσκεται, πλέον, στην πόρτα μας και με την σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Ήδη, χώρες της Ευρώπης κλείνουν τα σύνορά τους αγνοώντας της αποφάσεις της ΕΕ, που όλο και περισσότερο θυμίζει μία παραπαίουσα Σοβιετική Ένωση, πνιγμένη στην γραφειοκρατία και έτοιμη να παραδεχτεί την πλήρη αποτυχία της στο Μεταναστευτικό και Προσφυγικό ζήτημα. Ενδεικτικό πως παρασύνοδοι αστυνομικών διευθυντών κρατών ορίζουν, πλέον, τα νούμερα διελεύσεως από τα σύνορα.

Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, εν τούτοις, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτός από το να περιγράφει τετελεσμένα γεγονότα, όπως πράττουν οι αρμόδιοι Υπουργοί τις τελευταίες εβδομάδες; Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η σημερινή σύνοδος κορυφής θα δώσει μία νέα κατεύθυνση, θετική ή αρνητική για μας, στο πρόβλημα.

Αρχικά, πρέπει να διαχωρίζεται ο πρόσφυγας από το λαθρομετανάστη, αμά τη αφίξει τους στα hotspots. Ο Πρωθυπουργός απλώς εθελοτυφλεί πνιγμένος στις ιδεοληψίες του, όταν διατρανάται πως ‘’δεν μπορεί να διαχωρίσει πρόσφυγες και μετανάστες.’’ Αυτή ακριβώς η λογική της κυρά-Τασίας, που τους θεωρούσε όλους πρόσφυγες μας έφερε εδώ. Οι μεν πρώτοι πρέπει να οδηγούνται προς την υπόλοιπη Ευρώπη και να τους χορηγείται άσυλο ενώ κρατούνται σε κέντρα φιλοξενίας ανοικτού τύπου, ενώ οι παράνομοι οικονομικοί μετανάστες από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού πρέπει να περιορίζονται σε κλειστά κέντρα κρατήσεως μέχρι την επαναπροώθησή τους στην χώρα προελεύσεως. Το τελευταίο θα καθίσταται δυνατό με υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με χώρες προέλευσης παράνομων μεταναστών, ή χρήση συμφωνιών της Ε.Ε. με τις χώρες αυτές.

Έπειτα, πρέπει να σχηματιστεί μία συμμαχία πιέσεως μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ροές, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αυστρία και να ενισχυθεί η πίεση σε χώρες, όπως τα Σκόπια, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που με περίσσιο θράσος απλώς κλείνουν τα σύνορά τους και επιθυμούν ‘’τη θυσία της Ελλάδος για το καλό της Ευρώπης’’! Σίγουρα η Χώρα μας δεν κερδίζει τίποτε με το να ανοίγει μέτωπα με κράτη που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Όλα αυτά με την Γερμανία στο πλευρό μας, που μέχρι και οι πλέον ακραιφνείς ‘’αντιμνημονιακοί’’ πλέον ξέρουν πως είναι η μόνη μας ελπίδα στο ζήτημα. Στο διπλωματικό επίπεδο πρέπει να υπάρξει πίεση προς την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο επανεισδοχής, και υπογραφή αποτελεσματικής και λειτουργικής συμφωνίας επανεισδοχής με την Ε.Ε.

Στο νομοθετικό επίπεδο κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή του νόμου για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. Είναι επιπροσθέτως φυσικό πως πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με κάθε τρόπο που μπορεί να αποτρέψει την παράνομη είσοδο στη Χώρα.

Μία καταληκτική παρατήρηση για τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι ανθρωπισμός το να βλέπεις βρέφη και γυναίκες να περπατούν στους δρόμους χωρίς κανέναν προσανατολισμό άμοιροι της τύχης. Δεν είναι ηθικό να μαθαίνεις για εκβιασμούς και βία μεταξύ των προσφύγων και των λαθρομεταναστών. Δεν είναι σίγουρα ευρωπαικό το να επωμίζεται ένα έθνος-κράτος όλο το πρόβλημα μονάχο του. Ας το καταλάβει η ελληνική κυβέρνηση και ας επιμείνει πριν είναι αργά στην λύση του προβλήματος, αλλιώς θα προκαλέσει μία ανεπανάληπτη τραγωδία, όταν 1.000.000 μουσουλμάνοι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και θα έχουμε απέναντί μας μία γιγαντωμένη θρησκευτική μειονότητα. Κοντά σε αυτά ας προστεθεί πως δηλώσεις όπως εκείνες του Ν.Φίλη που παρομοιάζει τους πρόσφυγες του 1922 με τους σημερινούς αλλοεθνείς και αλλοθρήσκους μετανάστες αλλά και του Ν.Ξυδάκη περί λύσεως του δημογραφικού με την έλευσή τους δε βοηθούν!

*Ο Ιωάννης Π. Χουντής είναι Φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ. | Διοικητικό Συμβούλιο – συνιδρυτής Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών ‘’Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης’’ (www.keasm.gr)

Παλαιότερα άρθρα: