Πώς το κράτος άφησε άγαμες και διαζευγμένες γυναίκες χωρίς σύνταξη

tameio1-620x320
Διαβάστε επίσης

Το απίστευτο λάθος που έκαναν τα Ταμεία

Ξαφνικά είδαν τις συντάξεις τους να χάνονται. Ο λόγος για τις άγαμες ή διαζευγμένες γυναίκες που λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τα Ταμεία δεν κάνουν τις απαιτούμενες διασταυρώσεις και στο τέλος καταλήγουν να τις κόβουν και τις δύο καθώς οι δικαιούχες εμφανίζονται ως ξεχωριστές περιπτώσεις στον κάθε φορέα. Οι φορείς δεν ελέγχουν την άλλη πηγή εισοδήματος και έτσι κόβουν ολόκληρες τις συντάξεις.

Την αποκάλυψη έκανε ο Ελεύθερος Τύπος, φέρνοντας στη δημοσιότητα ένα έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης με ημερομηνία 3/4/2015 που αναφέρει ότι «το θέμα δεν έχει αντιμετωπιστεί» και ότι «υπάρχουν διαμαρτυρίες από άγαμες και διαζευγμένες γυναίκες, των οποίων και οι δύο συντάξεις από μεταβίβαση έχουν ανασταλεί με αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς οικονομικούς πόρους».

Όπως εξηγεί στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, ο νόμος για τις συντάξεις των άγαμων και διαζευγμένων γυναικών προβλέπει ότι στην περίπτωση που δεν έχουν άλλα εισοδήματα η σύνταξή τους περιορίζεται στα 720 ευρώ το μήνα, ενώ αν έχουν, η σύνταξη μειώνεται αναλογικά ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό μηνιαίο εισόδημα από σύνταξη και άλλη πηγή να μην ξεπερνά τα 720 ευρώ.

Φέρνει μάλιστα και παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό το μπέρδεμα . Έτσι στην περίπτωση που μία άγαμη ή διαζευγμένη παίρνει σύνταξη 900 ευρώ από το Δημόσιο και 800 ευρώ από άλλο Ταμείο, το μεν Γενικό Λογιστήριο «βλέπει» στη φορολογική δήλωση τα 800 ευρώ του άλλου ταμείου και τα θεωρεί εισόδημα που υπερβαίνουν τα 720 ευρώ που προβλέπει ο νόμος, οπότε σταματά να καταβάλλει τη σύνταξη των 900 ευρώ. Αντίστοιχα το άλλο ταμείο «βλέπει» στη φορολογική δήλωση τα 900 ευρώ του Γενικού Λογιστηρίου, και κάνει το ίδιο πράγμα, κόβοντας τη σύνταξη των 800 ευρώ.

Παλαιότερα άρθρα: