Πώς το σάλιο δείχνει αν θα παχύνουμε

eb164864b9501cb40bbbd30234627d29
Διαβάστε επίσης

Μερικές φορές απορείς γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ζυμαρικά καθημερινά και να μην παίρνουν ούτε ένα γραμμάριο, ενώ εσύ πρέπει να περιοριστείς σε ένα μόνο τοστ – και μάλιστα με ψωμάκι ολικής άλεσης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, πως αν προσαρμόσεις τη διατροφή σου στη γενετική σου κατασκευή, τότε θα μπορέσεις τελικά να ελέγξεις το βάρος σου. Μέσω αυτών των πληροφοριών μπορείς να ακολουθήσεις μια δίαιτα που θα σου επιτρέψει να παραμείνεις στο επιθυμητό και ιδανικό βάρος ανώδυνα. Η παχυσαρκία λοιπόν μπορεί να συνδέεται γενετικά με τον τρόπο που το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες. Το γονίδιο, λένε οι επιστήμονες, ότι κρύβεται στο σάλιο σου, λέγεται AMY1 και ευθύνεται για την αμυλάση! Το AMY1 ρυθμίζει τα επίπεδα του ενζύμου της αμυλάσης στο ανθρώπινο σάλιο και έτσι την επεξεργασία και διάσπαση των αμυλούχων υδατανθράκων σε μικρότερους πολυσακχαρίτες. Η αμυλάση μετράται τόσο στο αίμα, όσο και στα ούρα.

Η μελέτη έδειξε, ότι όσοι έχουν περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου αυτού είναι τυχεροί, γιατί παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αμυλάσης, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αδύνατοι, σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερα αντίγραφα.

Επίσης, λιγότερα αντίγραφα αυτού του γονιδίου συνεπάγονται και δυσκολία στην πέψη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε