Υπέρ της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, αντίθετη με τις ΗΠΑ η Γαλλία

yper_purhnikis_sumfwnias
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Γαλλία δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να υπερασπιστεί την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, την οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει απειλήσει να ακυρώσει, αν και τόνισε ότι κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να τηρήσει αυστηρά τους όρους της η Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Jean-Marc Ayrault, έφτασε στην ιρανική πρωτεύουσα τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ είναι τεταμένες από τις νέες αμερικανικές εξαγγελίες στον τομέα του μεταναστευτικού, τις οποίες ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «επικίνδυνες» και είπε πως θα πρέπει να ανακληθούν.

Ο Ayrault υπογράμμισε ότι ήταν προς το «κοινό συμφέρον» να τηρηθεί η συμφωνία του 2015 με την οποία το Ιράν αποφάσισε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί.

Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα ο Trump είχε αναφέρει σχετικά ότι πρόκειται για «τη χειρότερη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ποτέ», ενώ υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του ότι είτε θα την ακυρώσει είτε θα αναζητήσει μια καλύτερη.

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός σημείωσε μετά από την προσγείωσή του στην Τεχεράνη: «Έρχομαι υπερασπιζόμενος την επιτευχθείσα συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εξηγήσουμε στους Ιρανούς ότι θα πρέπει να τηρήσουν άψογη στάση ενώπιόν της». «Τρέφουμε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς τη συμφωνία αυτή», συμπλήρωσε.

Οι γαλλικές ανησυχίες ως προς την κατεύθυνση της πολιτικής του Trump υπερβαίνουν βεβαίως την τύχη της διαπραγμάτευσης για τα πυρηνικά του Ιράν και τη Δευτέρα ο Ayrault επέκρινε την διαβόητη απαγόρευση εισόδου κατά των πολιτών από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες που εξήγγειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Συγκεκριμένα, σε μια ηχηρή διατύπωση από ξένη κυβέρνηση, ο Ayrault δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι «επικίνδυνα» και ανήκουν στη σφαίρα της «διάκρισης».

«Δεν έχει καμία σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ο Ayrault στους δημοσιογράφους.

Κατά συνέπεια, απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να ανακληθούν οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα διπλασιάσει τον αριθμό των θεωρήσεων για τους Ιρανούς υπηκόους.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: