Πυρηνική συμφωνία μεταξύ Ινδίας-Ιαπωνίας εν μέσω αμφιβολιών για τις ΗΠΑ

sumfwnia_ind_jap
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, μετέβη στην Ιαπωνία την Πέμπτη προκειμένου να σφραγίσει ένα σύμφωνο-ορόσημο για την πυρηνική ενέργεια και να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με το Τόκιο, καθώς η περιφερειακή επιρροή της Κίνας μεγαλώνει και η εκλογή του Donald Trump θέτει σε αμφιβολία τις πολιτικές των ΗΠΑ σε όλη την Ασία.

Η Ινδία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οικοδομήσει δεσμούς στον τομέα της ασφαλείας, ενώ έχουν διεξάγει και κοινές ναυτικές ασκήσεις. Εντούτοις, η υπόσχεση της εκστρατείας του Trump «Πρώτα η Αμερική» ή «America First» έχει προκαλέσει ανησυχία για μια ενδεχόμενη μειωμένη εμπλοκή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μια τέτοια προσέγγιση από την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να φέρει τον Modi και τον Ιάπωνα ομόλογό του, Shinzo Abe, ακόμα πιο κοντά, όπως δήλωσε ο σχολιαστής για την εξωτερική πολιτική και πρώην πρέσβης της Ινδίας, Μ.Κ. Bhadrakumar.

Αξιωματούχοι στο Νέο Δελχί και το Τόκιο ανέφεραν ότι η συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να παρέχει πυρηνικούς αντιδραστήρες, καθώς και καύσιμα και την κατάλληλη τεχνολογία είναι έτοιμη για υπογραφή μετά από έξι χρόνια διαπραγματεύσεων και κάμψη των επιφυλάξεων του Τόκιο για την υπογραφή συμφωνίας με μια χώρα που δεν έχει υπογράψει την συνθήκη μη διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (Non Proliferation Treaty).

Παράλληλα, η Ινδία ισχυρίζεται ότι η NPT ενέχει διακρίσεις και ανησυχεί σχετικά με τα πυρηνικά όπλα της Κίνας, καθώς και αυτά του παραδοσιακού της αντιπάλου, του Πακιστάν.

Η Ιαπωνία, η μόνη χώρα που έχουν υποστεί πυρηνική επίθεση, έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις από το Νέο Δελχί ότι δεν θα διεξάγει πυρηνικές δοκιμές πια.

Ο εκπρόσωπος του Ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών, Vikas Swarup, είπε ότι οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε μια ευρεία συμφωνία για την πυρηνική συνεργασία ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και έκτοτε προσπαθούσαν να οριστικοποιήσουν το έγγραφο.

Η νομική εκδοχή του συμφωνηθέντος κειμένου έχει ήδη καταρτιστεί, είπε επίσης, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να προδικάσει την έκβαση των συνομιλιών της συνόδου κορυφής μεταξύ του Modi και του Abe την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πηγές: Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα: