Ρέντσι: Δε μειώνω άλλο το έλλειμμα

renzi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι δηλώνει καθαρά πως η Ιταλική οικονομία θα παραμείνει στο 2,9% λόγο ελλείμματος προς το ΑΕΠ. Αποφάσισε να μην προσπαθήσει καμία άλλη μείωση του ελλείμματος προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα 11,5 εκατομμύρια ευρώ που θα του είναι διαθέσιμα για τη στήριξη του ιταλικού κοινωνικού κράτους και της επιχειρηματικότητας.

Είχα γράψει προ ημερών για τη στήριξη που ο Ρέντσι έδινε στη Γαλλία στη φάση διαμάχης της με το Βερολίνο, σημειώνοντας πως αυτό θα αποτελέσει τη βάση για ένα μελλοντικό αντάρτικο του Ιταλού πρωθυπουργού προς εκείνους που θέλουν να επιβάλλουν τη λογική της ακραιφνούς λιτότητας. Σήμερα με επιβεβαιώνει ο Ρέντσι ο οποίος επιχειρεί τη μεγαλύτερη φοροελάφρυνση που έχει αποφασιστεί στη νεώτερη ιστορία της Ιταλίας, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ένα επιπλέον μέτρο που ο Ρέντσι προανήγγειλε θα είναι η καταβολή ενσήμων για νέους εργαζόμενους από το Ιταλικό κράτος και όχι τους εργοδότες τους για τους πρώτους 36 μήνες της εργασίας του, επιχειρώντας έτσι μια τόνωση της προσφοράς εργασίας.

Είναι καθαρό ότι η πολιτική του Ματτέο Ρέντσι κινείται σε μια ‘σοσιαλφιλελεύθερη’ γραμμή που από τη μία ελαφραίνει τις επιχειρήσεις από φόρους και άλλα έξοδα προς τους εργαζόμενους και από την άλλη ενισχύει το κοινωνικό κράτος και τη μείωση της ανεργίας. Το αν θα ‘του κάτσει’ ή όχι θα το δούμε σύντομα αφού όπως διέρρευσε από πηγές της Ιταλικής πρωθυπουργίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ Θόδωρο Ανδρεάδη-Συγγελάκη, ο Ρέντσι πιθανόν να επανακαθορίσει μεγάλο μέρος των υποσχέσεων σε περίπτωση έντονης αντίδρασης των Βρυξελών.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ενοχλήσει τους κραταιούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η άρνηση του ιταλού πρωθυπουργού να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμα για φέτος αλλά και του χρόνου, διαρρηγνύοντας έτσι τις πολιτικές λιτότητας που ως τώρα εφάρμοζε ο ευρωπαϊκός Νότος με την Ελλάδα να δίνει το παράδειγμα. Πάντως όποια και αν είναι η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι η ελληνική κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για να μπορέσουν στην πορεία να τις χρησιμοποιήσουν και για λογαριασμό τους.

Παλαιότερα άρθρα: