Ρωσία – ΝΑΤΟ σε ένταση. Πιθανότητα χερσαίας επέμβασης στη Συρία

f16-syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

 

Εχθές κυριάρχησε η «ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία» στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Συμμαχία δήλωνε έτοιμη να υπερασπιστεί τους συμμάχους της, ακόμη και να στείλει στρατό στην Τουρκία, σε μια επίδειξη ισχύος μετά τους βομβαρδισμούς της Μόσχας, αλλά και το σάλο για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά.

 

«Στη Συρία παρακολουθούμε μία ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Θα αναλύσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την ασφάλεια της Συμμαχίας», δήλωσε ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν την έναρξη της Συνόδου.

 

«Είχαμε πρόσφατες παραβιάσεις του εναερίου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά αεροσκάφη. Είδαμε αεροπορικά πλήγματα, εκτόξευση πυραύλων, είδαμε διεισδύσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο και φυσικά όλα αυτά αποτελούν λόγους ανησυχίας…παραμένουμε σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές», σημείωσε ο γγ, προσθέτοντας με έμφαση:

 

«ΤΟ ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενάντια στις όποιες απειλές. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ανταποκριθεί αυξάνοντας την ικανότητά του και την ετοιμότητα για ανάπτυξη δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του νότου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας…Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για πρωτοβουλίες με στόχο την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία».

 

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, είναι «θεμελιώδες σφάλμα», διά του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ. Μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλυψε ότι αεροσκάφος της Συμμαχίας αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία προκειμένου να αποφύγει να πλησιάσει πολύ ρωσικό αεροπλάνο.

 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι 112 στόχοι έχουν ήδη πληγεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ο απώτερος στόχος της Ρωσίας είναι να πλήξει τη Συριακή αντιπολίτευση και να προστατεύσει το καθεστώς Άσαντ. Δεν μπορούν ωστόσο να πείσουν ότι και εκείνοι από την πλευρά τους δεν εφάρμοζαν την ατζέντα τους εναντίον του καθεστώτος παράλληλα με τα χτυπήματα στον ISIS. Ο Πούτιν από πλευράς διεθνούς δικαίου είναι πλήρως καλυμμένος αφού ξεκίνησε τις επιχειρήσεις μετά από επίσημο αίτημα της Συριακής κυβέρνησης. Αν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει χερσαία στην περιοχή χωρίς την αντίστοιχη άδεια δεν θα πρόκειται για αρωγή βοήθειας αλλά ουσιαστικά για εισβολή.

 

Αυτή τη φορά η Ρωσία βρίσκεται από πάνω, κάτι που έχει κάνει τις ΗΠΑ πολύ ενοχλημένες, ειδικά μάλιστα με τα νερά που τους κάνει τελευταία η Γερμανία. Η κλιμάκωση έντασης ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία είναι αναπόφευκτη.

Παλαιότερα άρθρα: