Ρωσία: Ποδοσφαιριστής τιμωρείται επειδή αντιδρά στον ρατσιστικό υβρισμό του

football russia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η Ρωσία προκαλεί για άλλη μια φορά τα Ευρωπαϊκά ήθη αφού η Ρώσικη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τιμώρησε αυστηρά τον γαλλο-κογκολέζο παίχτη της Άνζι, Christopher Samba για τον τρόπο που αντέδρασε σε ρατσιστικές ύβρεις που δέχτηκε.

Ο παίχτης στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι της ομάδας του με την Λοκομοτίβ είχε υποστεί σοβαρούς εξευτελισμούς με τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας να του πετάνε μπανάνες. Το ποτήρι για αυτόν ξεχείλισε όταν στο επόμενο παιχνίδι, οι οπαδοί της Τορπέντο φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα. Η αντίδραση του παίχτη ήταν να απευθύνει μια άσεμνη χειρονομία προς το μέρος των οπαδών, ενώ δεν εμφανίστηκε στο επόμενο ημίχρονο.

Ο πέλεκυς της Ρώσικης ομοσπονδίας έπεσε βαρύς για τον έγχρωμο ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν θα παίξει σε δύο συνεχόμενες αγωνιστικές. Δεν ίσχυσε το ίδιο όμως για τους οπαδούς της Τορπέντο, η οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 7.400 ευρώ.

Είναι κλασικό δείγμα επιθετικού συντηρητισμού ανθρώπων αλλά και θεσμών η έντονη ευαισθησία σε κάτι το άσεμνο ή το απρεπές, με ταυτόχρονη έλλειψη του αντίστοιχου βαθμού ευαισθησίας για προσβολές που λαμβάνουν χώρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό βίο και σχετίζονται με ζητήματα διαφορετικότητας και σεβασμού της αυτοδιάθεσης του ατόμου.

Δεν θα ήταν υπερβολικό κάποιος να συνδέσει το παραπάνω γεγονός με την ανοχή επίσημων θεσμών της Ρωσίας σε πολλαπλά κρούσματα ομοφοβικής και ρατσιστικής βίας. Το παραπάνω γεγονός είναι απλά μια αφορμή για να θυμηθούμε πως κάτι έχει πάει πολύ στραβά με σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη στα οποία η αγάπη και ο σεβασμός για παραδοσιακές κοινωνικές αξίες μετατρέπεται σε κυνήγι μαγισσών όσων φαίνεται να μην τις πρεσβεύουν όπως θα θέλαμε. Κάτι που εν τέλει καταστρέφει το ίδιο το εποικοδόμημα της θρησκευτικής ή άλλης παράδοσης στα μάτια ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Μας θυμίζει κάτι αυτό για τη χώρα μας. Τηρουμένων των αναλογιών, φοβάμαι πως ναι.

Παλαιότερα άρθρα: