Ρωσική μονομερής δράση στη Συρία εάν ευοδωθεί συμφωνία με τις ΗΠΑ

hpa-russia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται για μονομερείς αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίψουν την πρότασή του να ενώσουν τις δυνάμεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Η Ρωσία έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στο εσωτερικό της Συρίας και τις προμήθειες όπλων της στον συριακό στρατό, καθώς εντείνει την υποστήριξη στο πρόσωπο του μακροχρόνιου συμμάχου της, προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, προειδοποιώντας για περαιτέρω αποσταθεροποίηση από τις δυτικές χώρες που αντιτίθενται στον Άσαντ.

Μια ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η Μόσχα βλέπει μια αυξανόμενη πιθανότητα να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και τον τερματισμό της κρίσης που έχει φτάσει στο πέμπτο έτος της.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η προτιμώμενη πορεία δράσης του Πούτιν ήταν προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους συμμάχους της προκειμένου να συμφωνήσουν να συντονίσουν την εκστρατεία τους εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους με τη Ρωσία, το Ιράν και τον συριακό στρατό. Το δημοσίευμα επικαλέστηκε ένα πρόσωπο κοντά στο Κρεμλίνο και έναν σύμβουλο στο Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Παράλληλα, παρέθεσε ένα τρίτο πρόσωπο, το οποίο φέρεται να είπε πως η πρόταση Πούτιν καλεί για μια «παράλληλη τροχιά» κοινής στρατιωτικής δράσης συνοδευόμενη από μια πολιτική μετάβαση μακριά από τον Άσαντ, κάτι που αποτελεί ένα βασικό αίτημα των ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει την πρόταση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Εντούτοις, ο Πούτιν φαίνεται ήδη απογοητευμένος με την επιφυλακτικότητα των ΗΠΑ να ανταποκριθούν και σχεδιάζει μονομερή δράση της Ρωσίας στη Συρία, εάν κριθεί απαραίτητο.

Παλαιότερα άρθρα: