Σαφή προειδοποίηση του Μπιν Λάντεν για την 9/11 φέρνουν στο φως αφγανικές κασέτες

bin-landed-9-11
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατέγραψε μια ανατριχιαστική προειδοποίηση σχετικά με τη βομβιστική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την καταστροφική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σύμφωνα με μια ανάλυση που έγινε στο τεράστιο αρχείο κασετών της Αλ Κάιντα.

Η συλλογή των πάνω από 1.500 ηχητικών ντοκουμέντων που ανακτήθηκαν μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2001, προσφέρει μια εξαιρετική εικόνα για τις πρακτικές, τις επιρροές και τη νοοτροπία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Φλαγκ Μίλερ, ειδικός στην αραβική κουλτούρα, που ήταν επιφορτισμένος με την αξιολόγηση του περιεχομένου των κασετών για την επιστημονική έρευνα του Williams College στη Μασαχουσέτη σχετικά με τα Αφγανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφερε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και ομιλίες του Μπιν Λάντεν από τα τέλη του 1980.

«Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι πως ο Μπιν Λάντεν μιλάει για τους τρόπους με τους οποίους απειλείται η Αραβική Χερσόνησος. Αλλά ποιος είναι ο εχθρός; Δεν είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συχνά θεωρούμε, ή η Δύση. Είναι άλλοι μουσουλμάνοι», δήλωσε ο Μίλερ στο BBC .

Ο Μίλερ, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα ευρήματά του με τίτλο «Ο Τολμηρός Ασκητής», ανέφερε ότι το επίκεντρο του Μπιν Λάντεν μετατοπίστηκε στον «μακρινό εχθρό» μόνο αφού του αφαιρέθηκε η Σαουδαραβική υπηκοότητα, υπό την πίεση των ΗΠΑ, το 1994.

Υποστήριξε ακόμα ότι δεν ήταν παρά μέχρι μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις, κατά τη διάρκεια του γάμου του σωματοφύλακα του Μπιν Λάντεν Ομάρ, όταν και υπήρξε κάποια αναφορά στην επικείμενη επίθεση στη Νέα Υόρκη, κάτι που θα άλλαζε την πορεία του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ για τα καλά.

Ο Μίλερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ευθυμία και το κέφι είναι διάχυτα στην μαγνητοφωνημένη συγκέντρωση. Στη συνέχεια όμως παίρνει το λόγο ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος μιλά για το πώς η γιορτή είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να επισκιάσει πιο σημαντικά θέματα».

«Στη συνέχεια μιλά ρητά για «ένα σχέδιο» – ο ίδιος δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες – και ζητά από το Θεό να φέρει επιτυχία στους αδερφούς του».

«Κατάλαβα ότι εκείνη τη στιγμή προοικονομεί τις επιθέσεις της 9/11, διότι μιλά ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το χρονικό σημείο».

Ο Μίλερ συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι ταινίες, οι οποίες περιλαμβάνουν περίπου 200 ομιλητές εκτός του Μπιν Λάντεν, χρειάστηκε μια δεκαετία επίπονου έργου προκειμένου να αποκρυπτογραφηθούν.

Και θα είχαν σχεδόν χαθεί για πάντα, όταν το κρησφύγετο στο οποίο βρέθηκαν λεηλατήθηκε για πρώτη φορά και μια τοπική οικογένεια τις πήρε για να τις πουλήσει. Εν τέλει πείστηκαν να μην το κάνουν από έναν κάμεραμαν του CNN, και τελικά παραδόθηκαν στον Miller για ανάλυση το 2003.

Πηγή

Independent

BBC

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε