Σάλος από τις δηλώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου για την «ανυπόγραφη» συμφωνία του Eurogroup

newego_LARGE_t_1101_54483953_type12713
Διαβάστε επίσης

Αυτό δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας το πρωί στην «κοινωνία Ώρα Mega», προκαλώντας την έντονη αντίδραση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, καλεσμένης επίσης στην ίδια εκπομπή, η οποία του απάντησε:

«Καταλαβαίνετε τι λέτε αυτή την στιγμή, τινάζετε την διαπραγμάτευση στον αέρα. Υπάρχει κρυφό κείμενο στη διαπραγμάτευση με άλλα μέτρα και δεν το παρουσιάζει η κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε η κ. Μπακογιάννη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να φέρει την συμφωνία στη Βουλή με υπογραφές», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητρόπουλος ωστόσο επέμενε στην καταγγελία του (προκαλώντας ενόχληση και στην κυβέρνηση), υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ο ίδιος προήδρευε στη Βουλή και είδε με το μάτια του ότι κείμενο δεν έχει υπογραφές.
«Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, υπογράφηκε το κοινό ανακοινωθέν. Αν δείτε και τις ανακοινώσεις της Μέρκελ και του Τσίπρα, αναφέρονται στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου κι όχι στην τετράμηνη παράταση», διευκρίνισε και υπογράμμισε, ότι η τετράμηνη παράταση δεν φέρει καμία υπογραφή.

Στη συνέχεια, η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη δανειακή σύμβαση, με την οποία ζητάει να μάθει γιατί δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή η συμφωνία στη Βουλή ώστε να ενημερωθούν οι βουλευτές για το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους. Υποστηρίζει παράλληλα ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος αμφισβήτησε σήμερα δημοσίως τόσο την υπογραφή του κειμένου της επέκτασης της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες όσο και το ίδιο το περιεχόμενό της. «Η αμφισβήτηση αυτή, η οποία εκφράζεται και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί ερωτηματικά στο εσωτερικό και το εξωτερικό και υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας εν όψει της προσεχούς διαπραγμάτευσης στο Eurogroup» επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με όσα δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Τα όσα δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλ. Μητρόπουλος για το τι έχει και δεν έχει υπογράψει η κυβέρνηση σε σχέση με την τετράμηνη παράταση του προγράμματος, είναι χαρακτηριστικά της οργανωμένης προσπάθειας πολιτικής εξαπάτησης της κοινής γνώμης στην οποία εξακολουθεί να επιδίδεται η κυβέρνηση ακόμη και μετά την τελετή υποστολής της σημαίας της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που έγινε χθες στο Βερολίνο, μέσα στο κτήριο της Καγκελαρίας.

Ο κ. Μητρόπουλος που αρέσκεται να επικαλείται την ιδιότητα του νομικού δεν μπορεί να παριστάνει τον ανίδεο που δεν ξεχωρίζει την απόφαση του Eurogrpoup της 20ης Φεβρουαρίου η οποία αποτυπώνεται – όπως όλες οι σχετικές αποφάσεις – στο ανακοινωθέν της ημέρας εκείνης, από το νομικό κείμενο της τροποποίησης/ παράτασης της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης που υπέγραψε, χωρίς έγκριση και εξουσιοδότηση της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης.

Αυτό το κείμενο της τροποποίησης/παράτασης της κύριας σύμβασης Χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης η κυβέρνηση έχει επιμελώς προσπαθήσει να μην καταθέσει καν στη Βουλή. Επειδή όμως αυτό έχει ζητηθεί με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, να θυμούνται ότι η προβλεπόμενη στον Κανονισμό της Βουλής προθεσμία εξαντλείται. Θα πιούν λοιπόν το πικρό ποτήρι να διαβάσουν τι υπέγραψαν.
Το κείμενο που υπέγραψαν παραπέμπει στην αρχική σύμβαση και ρητά στο μνημόνιο και την αξιολόγηση της τρόικας καθώς και σε όλο το νομικό καθεστώς της αρχικής σύμβασης.

Επιπλέον όμως στην τελευταία αυτή τροποποίηση / παράταση περιλαμβάνεται και η επιστροφή των 11 δις ευρώ του ΤΧΣ στον αποκλειστικό έλεγχο του EFSF. Αφού το υπέγραψαν και το έκαναν αυτό, οι «σκληροί» διαπραγματευτές παρακαλούν τώρα να τους δώσουν πίσω τα 1,2 δις από τα 11 που τους πήραν, για να καλυφθούν επιτακτικές ταμειακές ανάγκες του δημοσίου.

Αν ο κ. Μητρόπουλος δεν μπορεί να λύσει τις απορίες του ρωτώντας τον κ. Βαρουφάκη, ευχαρίστως να τον βοηθήσουμε να καταλάβει για να λέει λιγότερες ανακρίβειες.

Παλαιότερα άρθρα: