Σαν Σήμερα: 16 Φεβρουαρίου

54901-frente-popular
Διαβάστε επίσης

Στις 16 Φεβρουαρίου του 1936 κερδίζει τις ισπανικές εκλογές το Λαϊκό Μέτωπο. Το Λαϊκό Μέτωπο ήταν ένας μια εκλογική συνεργασία κομμάτων του κέντρου και της αριστεράς, η οποία είχε συμφωνηθεί τον Ιανουάριο του 1936, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Μανουέλ Αθάνια. Στο Λαϊκό Μέτωπο συμμετείχαν δημοκράτες, σοσιαλιστές και κομμουνιστές, ενώ το υποστήριζαν χωρίς να συμμετέχουν το καταλανικό και το γαλικιανό εθνικό κόμμα και οι εργατικές συνομοσπονδίες των σοσιαλιστών και των αναρχικών.

Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1936 το Λαϊκό Μέτωπο ανέδειξε 278 αντιπροσώπους, ενώ ο δεξιός αντίπαλος του μόλις 124. Η διαφορά στις έδρες όμως δεν αντικατόπτριζε και τη διαφορά σε ψήφους, καθώς η παράταξη της αριστεράς προηγήθηκε της αντιπάλου της μόλις κατά 150.000 ψήφους.

Η νέα κυβέρνηση πήρε μια σειρά από φιλεργατικά μέτρα και έκανε αλλαγές στο στρατό απομακρύνοντας τους αντικυβερνητικούς αξιωματικούς από νευραλγικά πόστα. Ο στρατηγός Φρανσίσκο Φράνκο, από αρχηγός του επιτελείου μεταφέρθηκε στις Κανάριες Νήσους.

Όμως η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου δεν επρόκειτο να κρατήσει για πολύ. Από τις πρώτες μέρες τις εκλογής της η πολιτική βία συνέχισε να αυξάνεται, για να αποκορυφωθεί στον εμφύλιο που ακολούθησε το πραξικόπημα του Φράνκο, ενώ οι έριδες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποδυνάμωσαν την συνοχή της κυβερνητικής παράταξης. Τον Ιούλιο του 1936 η Ισπανία παραδίδεται στον εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα λήξει τρία χρόνια αργότερα υπέρ της δεξιάς παράταξης, η δικτατορία της οποίας υπό το στρατηγό Φράνκο θα κρατήσει στο γύψο την Ισπανία μέχρι το 1975.

Σαν σήμερα γεννιέται το 1848 και πεθαίνει σαν σήμερα το 1917 ο γάλλος συγγραφέας Οκτάβ Μιρμπώ.

Το 1852 γεννιέται ο σημαντικός έλληνας ζωγράφος Θεόδωρος Ράλλης.

Επίσης το 1852 γεννιέται ο αμερικανός πάστορας Τσαρλς Ρώσσελ, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Το 1886 φεύγει από τη ζωή ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Παπάφης.

Το 1907 γεννιέται ο συγγραφέας και δοκιμιογράφος Άγγελος Τερζάκης.

Το 1984 φεύγει από τη ζωή ο Γιώργος Ιωάννου, σημαντικός νεοέλληνας λογοτέχνης.

Παλαιότερα άρθρα: