Σαν σήμερα: 27 Φεβρουαρίου

Kostis-Palamas-610x296
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Σαν σήμερα το 1943 πεθαίνει μετά από πολυήμερη ασθένεια ο ποιητής Κωστής Παλαμάς, στο σπίτι του στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα.

Ο Κωστής Παλαμάς είχε γεννηθεί στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν οικογένεια λογίων και ιερωμένων. Σε μικρή ηλικία ο Παλαμάς έμεινε ορφανός, καθώς οι γονείς του πέθαναν και οι δυο σε διάστημα σαράντα ημερών και την ανατροφή του ανέλαβαν συγγενείς. Η εμπειρία της ορφάνιας είναι ένα θέμα που σημάδεψε τον Παλαμά και ένα θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στο έργο του.

Στην Αθήνα ο Παλαμάς έρχεται το 1875 με σκοπό να σπουδάσει στη Νομική Σχολή. Το σχέδιο αυτό όμως δεν έμελε να πραγματοποιηθεί καθώς σύντομα αφιερώθηκε στη λογοτεχνία, την οποία υπηρετούσε από μικρή ηλικία. Υπήρξε από τα βασικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της στη συνέχεια (1930).

Ο Παλαμάς, πολυγραφότατος ποιητής που άφησε πίσω του ένα αχανές ποιητικό έργο, μεταξύ άλλων συνέθεσε τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων και τις ποιητικές συλλογές “Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου” και Η Φλογέρα του Βασιλιά”, ενώ υπήρξε 14 φορές υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, χωρίς ωστόσο να τιμηθεί με αυτό.

Η κηδεία του Κωστή Παλαμά, την επομένη του θανάτου του αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γεγονότα της Κατοχής. Από το πρωί πλήθη κόσμου συνέρεαν στο Α” νεκροταφείο, ενώ δεν έλειπαν ο πολιτικός και ο πνευματικός κόσμος της Αθήνας. Ο Άγγελος Σικελιανός δήλωσε ότι “στο φέρετρο αυτό ακουμπάει όλη η Ελλάδα”, ενώ την ώρα που ο εκρόσωπος των κατακτητών πλησίασε να εναποθέσει το στεφάνι ο Γιώργος Κατσίμπαλης άρχισε να τραγουδάει τον Εθνικό Ύμνο μπροστά στις έκπληκτες κατοχικές αρχές, για να ακολουθηθεί στη συνέχεια από το πλήθος, το οποίο, μεταξύ άλλων φώναξε συνθήματα υπέρ της ελευθερίας.

Σαν σήμερα το 272 γεννιέται ο ρωμαίος αυτοκράτορας Μεγάλος Κωσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου και άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας.

Το 1711 γεννιέται ο Κωσταντίνος Μαυροκορδάτος, ηγεμόνας της Βλαχίας και της Μολδαβίας.

Το 1887 φεύγει από τη ζωή ο ρώσος συνθέτης και χημικός Αλεξάντερ Μπορόντιν.

Το 1892 φεύγει από τη ζωή ο γάλλος επιχειρηματίας Λουί Βιτόν, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας ειδών πολυτελείας.

Το 1902 γεννιέται ο αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ.

Το 1912 γεννιέται ο βρετανός συγγραφέας και διπλωμάτης Λώρενς Ντάρελ.

Το 1923 γεννιέται ο αμερικανός συνθέτης και σαξοφωνίστας της τζαζ Ντέξτερ Γκόρντον.

Το 1932 γεννιέται η αμερικανίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Το 1936 φεύγει από τη ζωή ο ρώσος νομπελίστας φυσιολόγος Ιβάν Παυλώφ.

Το 1957 φεύγει από τη ζωή ο χαράκτης και ακαδημαϊκός Γιάννης Κεφαλληνός.

Παλαιότερα άρθρα: