Σαν σήμερα 9 Μαρτίου

barbie-san-simera
Διαβάστε επίσης

Σαν Σήμερα

9 Μαρτίου

Σαν σήμερα, το 1959, κάνει το ντεμπούτο της η κούκλα Barbie, στη Διεθνή Αμερικανική Έκθεση Παιχνιδιών, στη Νέα Υόρκη. Η δημιουργός της, επιχειρηματίας Ρουθ Χάντλερ, βασίστηκε στη γερμανική κούκλα Μπιλντ Λίλλυ.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 οι κούκλες παρίσταναν συνήθως παιδιά. Η Χάντλερ παρατήρησε ότι η κόρη της, καθώς έπαιζε με τις κούκλες της, συχνά τους έδινε ρόλους ενηλίκων. Σε ένα ταξίδι της στη Γερμανία είδε να πωλείται η προκάτοχος της Barbie και στην επιστροφή της στην Αμερική έδωσε τα δείγματα στην εταιρία του συζύγου της, Mattel. Οι πρώτες Barbie φτιάχτηκαν στην Ιαπωνία, με τα ρούχα να είναι ραμμένα στο χέρι. Τον πρώτο χρόνο πωλήθηκαν στις ΗΠΑ 350.000 κούκλες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε 150 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 Η επιτυχία της οφείλεται εν μέρει στον τρόπο προώθησης της. Η Barbie ήταν το πρώτο παιχνίδι που η διαφημιστική του καμπάνια στηρίχθηκε στην τηλεόραση.

 Από την πρώτη εμφάνιση της μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί και άλλοι χαρακτήρες, όπως ο σύντροφος της Barbie, ο Ken, αλλά και πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούν το ίδιο brand name.

 Δεν έχει λέιψει όμως και η κριτική. H Barbie θεωρείται από πολλούς σαν ένα αρνητικό παιδικό πρότυπο λόγω του τρόπου που αναπαριστά το γυναικείο σώμα και του γυναικείου προτύπου που προωθεί η εταιρία.

 Σύμφωνα με το βιογραφικό της η Barbie γεννήθηκε την ημέρα της παρουσίασης της στην Έκθεση, οπότε σήμερα γίνεται 56 χρονών!

 Σαν σήμερα το 1454 γεννιέται ο ιταλός χαρτογράφος και εξερευνητής Αμέριγκο Βεσπούτσι, το όνομα του οποίου πήρε εν τέλει η νέα ήπειρος.

 Το 1895 φεύγει από τη ζωή ο αυστριακός συγγραφέας και δημοσιογράφος Λέοπολντ Σάχερ Φον Μαζόχ, από το έργο του οποίου πήρε το όνομα του ο μαζοχισμός.

 Σαν σήμερα το 1910 έρχεται στη ζωή ο αμερικανός πιανίστας και συνθέτης Σάμιουελ Μπάρμπερ.

Το 1921 γεννιέται ο ηθοποιός Δημήτρης Χορν.

Το 1925 έρχεται στη ζωή ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης.

Το 1930 γεννιέται ο αμερικανός συνθέτης και σαξοφωνίστας της τζαζ Ορνέτ Κόλμαν.

Το 1934 έρχεται στη ζωή ο ρώσος πιλότος και κοσμοναύτης, Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.

Το 1943 γεννιέται ο αμερικανός σκακιστής Μπόμπυ Φίσερ.

Το 1954 γεννιέται ο ιρλανδός πολιτικός Μπόμπι Σαντς, ο θάνατος του οποίου το 1981 από απεργία πείνας τον ανέδειξε σε σύμβολο του αγώνα των ιρλανδών.

Το 1955 έρχεται στη ζωή η ιταλίδα ηθοποιός Ορνέλα Μούτι.

Το 1990 φεύγει από τη ζωή ο συλλέκτης έργων τέχνης Γεώργιος Κωστάκης.

Το 1994 φεύγει από τη ζωή ο αμερικανός συγγραφέας Τσάρλς Μπουκόφσκι.

Παλαιότερα άρθρα: