Σε ανοδική τροχιά η πορεία της αλβανικής οικονομίας

347387
Διαβάστε επίσης

Σε ανοδική «τροχιά» θα παραμείνει, φέτος, η πορεία της αλβανικής οικονομίας, παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο νότο της χώρας, εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας (BoA).

Στην τελευταία της έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η Κεντρική Τράπεζα τονίζει ότι οι ζημιές από τις πλημμύρες θα έχουν προσωρινές επιπτώσεις στις προβλέψεις της για την εξέλιξη της οικονομίας. Επίσης, προσθέτει ότι, η οικονομία θα διατηρήσει ανοδική τάση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ανάπτυξη της οικονομίας το 2015 αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το 2014, επισημαίνεται στην ίδια έκθεση.

«Η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας θα συνεχίσει να έχει “οδηγό” -σε μεγάλο βαθμό- την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Η ξένη ζήτηση θα διαδραματίσει ένα μικρό, θετικό ρόλο και η ταχύτητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να μειωθεί» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην έκθεση της BoA.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι πλημμύρες του Φεβρουαρίου θα επηρεάσουν τη ζήτηση για φρέσκα αγροτικά προϊόντα, έχοντας, κατά συνέπεια, αύξηση στις τιμές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η αύξηση της ζήτησης θα συνεχίσει να προϋποθέτει ενθάρρυνση των πολιτικών.

Παλαιότερα άρθρα: