Σε δύο γυναίκες που εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία το βραβείο Ζαχάρωφ

oiauytrfda
Διαβάστε επίσης

Σε δύο γυναίκες σκλάβες του ISIS, μέλη της κουρδικής κοινότητας των Γεζίντι, απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης.

Ο λόγος για την 20χρονη Νάντια Μουράντ Μπασί και τη 18χρονη Λάμια Ατζί Μπασάρ, πρώην αιχμάλωτες του Ισλαμικού Κράτους, που κατόρθωσαν να δραπετεύσουν και βραβεύτηκαν για τον αγώνα τους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Νάντια Μουράντ και η Λάμια Χάτζι Μπασάρ έχουν γίνει σύμβολα της αντίστασης της κοινότητας των Γεζίντι, μετά τον εφιάλτη που έζησαν χιλιάδες νέες γυναίκες που απήχθησαν και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία. Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στην περιοχή που ζούσαν οι Γεζίντι, στο βόρειο Ιράκ, το καλοκαίρι του 2014, απαγάγοντας και εξαναγκάζοντας σε σεξουαλική σκλαβιά γυναίκες και μικρά κορίτσια.

Οι δύο γυναίκες είχαν υποστεί σοβαρή σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

To βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη διά βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Παλαιότερα άρθρα: