Σε επιφυλακή ο Ιαπωνικός στρατός ενόψει εκτόξευσης πυραύλου από τη Β. Κορέα

iapwnia-korea
Διαβάστε επίσης

Η Iαπωνία έθεσε τον στρατό της σε επιφυλακή την Τετάρτη για την ενδεχόμενη κατάρριψη πυραύλου της Βόρειας Κορέας αν απειλήσει τη χώρα, ενώ η Νότια Κορέα προειδοποίησε τη Βόρεια ότι θα «το πληρώσει ακριβά», εάν προχωρήσει με την εκτόξευση δορυφόρου, κάτι που η Σεούλ θεωρεί ως πυραυλική δοκιμή.

Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να ανακαλέσει αμέσως την προγραμματισμένη εκτόξευση, η οποία αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις από τη Σεούλ.

Η προειδοποίηση της Ν. Κορέας ήρθε ως αποτέλεσμα της ειδοποίησης της Πιονγκγιανγκ προς τα γραφεία του ΟΗΕ την Τρίτη, περί του σχεδίου της να εκτοξεύσει αυτό που ονομάζει «δορυφόρο παρατήρησης της Γης» κάποια στιγμή μεταξύ 8 και 25 Φεβρουαρίου.

«Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας περί του σχεδίου να εκτοξεύσει έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, τη στιγμή που διεξάγεται μια συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας ως προς την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της, είναι μια άμεση πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε η Σεούλ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, δήλωσε από την πλευρά του, ότι θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους εταίρους, προκειμένου να προβάλει την αξίωσή του, να απέχει η Βόρεια Κορέα από αυτό που περιγράφει ως μια προγραμματισμένη εκτόξευση πυραύλου.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Γκεν Νακατάνι, διέταξε την τοποθέτηση μονάδων βαλλιστικής αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων Aegis, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας και συστοιχίες πυραύλων Patriot στην ξηρά, και να βρίσκονται σε ετοιμότητα να καταρρίψουν κάθε πύραυλο της Βόρειας Κορέας που ενδέχεται να απειλήσει την Ιαπωνία.

Ο πύραυλος είναι πιθανό να διανύσει τροχιά πάνω από το νότιο νησί της Οκινάουα στον Ειρηνικό Ωκεανό σε υψόμετρο αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Οι εκθέσεις για την προγραμματισμένη Βορειοκορεατική εκτόξευση επέστησαν εκ νέου τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ, οι οποίες βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση σε απάντηση στην πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: