Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για κυβερνοεπίθεση ενόψει εκλογών

kubernoepithesi
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές στις ΗΠΑ ενισχύουν την άμυνα του κυβερνοχώρου έναντι πιθανών ηλεκτρονικών επιθέσεων στα συστήματα ψηφοφορίας, εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, παρόλο που δεν λαμβάνουν νέα ενισχυμένα μέτρα για να προφυλαχθούν από πιθανές αναταραχές ή κρούσματα βίας.

Η απειλή του hacking κατά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι πιθανότητες για ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων δυσχεραίνει την ήδη «ηλεκτρισμένη» προεδρική κούρσα μεταξύ των Δημοκρατικών της Hillary Clinton και των Ρεπουμπλικάνων του Donald Trump, εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία ή άλλοι εξωγενείς παράγοντες θα μπορούσαν να εξαπλώσουν μια πολιτική παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο ή ίσως να παρέμβουν στην ίδια τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Για να αντιμετωπίσουν την απειλή στον κυβερνοχώρο, όλες εκτός από δύο πολιτείες των ΗΠΑ έχουν δεχτεί βοήθεια από το Αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) προκειμένου να εξετάσουν και να σαρώσουν τα συστήματα εγγραφής των ψηφοφόρων αλλά και τα συστήματα ψηφοφορίας για τρωτά σημεία, σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο.

Συγκεκριμένα, το Οχάιο έχει ζητήσει τη συνδρομή μιας μονάδας της Εθνικής Φρουράς για την προστασία του κυβερνοχώρου, μιας δύναμης που αποτελεί τμήμα του αμερικανικού στρατού, για βοήθεια προς την προστασία των συστημάτων της πολιτείας.

Την Πέμπτη, η Υπουργός Εξωτερικών της Αριζόνα, Michele Reagan και η ομάδα κυβερνοασφάλειας της οποίας προϊσταται συναντήθηκαν με αξιωματούχους από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και το DHS, επιπρόσθετα από τους άλλους κρατικούς οργανισμούς, για να συζητήσουν περί των απειλών στον κυβερνοχώρο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Reagan.

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι οι πιθανότητες ένα χακάρισμα να μπορεί να αλλάξει το εκλογικό αποτελέσματα είναι ελάχιστες, εν μέρει επειδή τα μηχανήματα ψηφοφορίας συνήθως δεν είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο.

Εντούτοις, το FBI έστειλε προειδοποίηση τον περασμένο Αύγουστο στις πολιτείες μετά την ανίχνευση παραβάσεων σε βάσεις δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων στην Αριζόνα και το Ιλινόις.

Πηγές: Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα: