Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ για στρατιωτική λύση απέναντι στον ISIS

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για μια στρατιωτική λύση, εάν δεν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί μια πολιτική διευθέτηση στο πρόβλημα του ISIL.

Στη συγκεκριμένη δήλωση προχώρησε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο τους συζήτησαν για τη Συρία, το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους αυτονομιστές που μάχονται στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια, θέματα προτεραιότητας για την Τουρκία, μια χώρα που έχει κοινά σύνορα με τη Συρία και αντιμετωπίζει απειλές ως προς την ασφάλειά της, τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική.

«Γνωρίζουμε ότι είναι προτιμότερο να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, αλλά χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είμαστε έτοιμοι, αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, να προβούμε σε μια στρατιωτική λύση της υπάρχουσας επιχείρησης για την εξουδετέρωση του Daesh (σσ ISIL). Ο ISIL δεν είναι η μόνη υπαρξιακή απειλή για τον λαό της Τουρκίας. Το PKK αποτελεί εξίσου σοβαρή απειλή και είμαστε ενήμεροι για αυτό», πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν συμφώνησε με την Τουρκία στο ότι, όσο τον αφορά, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του ISIL, του PKK και της Αλ-Nusra, της ομάδας της αλ-Κάιντα που μάχεται εναντίον της συριακής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι χαρακτηρίζονται όλοι τους ως τρομοκρατικές ομάδες.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σε διμερές επίπεδο για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την κουρδική PYD. Αυτή η ομάδα αγωνίζεται ενάντια στον ISIL στη Συρία, εντούτοις η Άγκυρα εμφανίζεται δύσπιστη όσον αφορά τους δεσμούς της με τους αυτονομιστές του PKK, οι οποίοι ευαγγελίζονται και διεξάγουν μια μαχητική εκστρατεία για την ανεξαρτησία των Κούρδων από την Τουρκία.

Πηγή

Euronews

Παλαιότερα άρθρα: