Σε κόκκινο συναγερμό ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας οι τραπεζίτες

bank of greece
Διαβάστε επίσης

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία των τραπεζών ενόψει των πολιτικών εξελίξεων και της αύξησης του βαθμού αβεβαιότητας, που αυτές συνεπάγονται. Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος που ήδη έχει πραγματοποιήσει την πρώτη σύσκεψη για την προετοιμασία της ενόψει καθυστέρησης της προγραμματισμένης συμφωνίας με την τρόικα.

Oι εκδόσεις εντόκων, αν έχουμε μια επιβράδυνση των διαπραγματεύσεων που δείχνει πιθανή φαίνεται να είναι το πρώτο βήμα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες μέχρι τον Μάρτιο. Ομως τα βλέμματα στρέφονται στην ερχόμενη Δευτέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και η τρίτη ψηφοφορία με αποτέλεσμα να αποκρυσταλλωθεί το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής και να δρομολογηθεί κατά το πιθανότερο σενάριο η πορεία για εθνικές εκλογές.

Εχει λοιπόν σημασία ποιά θα είναι η πρώτη αντίδραση αγορών και καταθετών απέναντι στην οριστικοποίηση των εξελίξεων. Προς το παρόν οι μετακινήσεις κεφαλαίων καταγράφονται ως λελογισμένες,»βρισκόμαστε όμως σε πρώιμη φάση» όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της αγοράς. Ηδη ο Αθ.Βαμβακίδης επικεφαλής στο FX για την Bofa υπογράμμισε ότι το κλειδί για το ομαλό πέρασμα στην επόμενη φάση είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα,που προς το παρόν δείχνει να ξεμακραίνει.

Η ρευστότητα των τραπεζών έχει ήδη σημειώσει την πρώτη οριακή μείωση,όμως η επιβάρυνση με εκδόσεις εντόκων θα απορροφήσει 3-4 διε πρόσθετα όπως έχει τονίσει ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Ολα δείχνουν ότι ένα πολιτικό κλίμα αβεβαιότητας ενισχύει τις προυποθέσεις για διαταράξεις στην οικονομία,που με κάθε τρόπο πρέπει να αποφευχθούν.Και αυτό γιατί, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό σημαντικό με ανατροπή των ροών των δημοσίων εσόδων και κατά δεύτερον πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Τα διεθνή κεφάλαια τηρούν στάση αναμονής για να προσμετρήσουν τις πολιτικές εξελίξεις,ενώ υπάρχουν και μεγάλοι επενδυτές που θέλουν να πουλήσουν ελληνικούς τίτλους, περιμένουν όμως καλύτερες αποτιμήσεις. Πολλοί από αυτούς μάλιστα εκφράζουν την απορία τους γιατί το σύνολο του πολιτικού κόσμου δεν αντιλαμβάνεται ότι η χώρα οδεύει στο να κλωτσήσει την τελευταία ευκαιρία της.

Παλαιότερα άρθρα: