Σε λεπτή ισορροπία οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας

brexit
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Κάθε άλλο παρά εύκολη ή ομαλή φαίνεται να είναι η διαπραγμάτευση για την ανανεωμένη συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία, προκειμένου η τελευταία να παραμείνει στους κόλπους της Ένωσης. Ένα από τα μεγάλα εμπόδια προς την τελική συμφωνία αποτελεί το κομμάτι της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, που σχεδόν μονοπωλεί τη συζήτηση στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Όπως ίσως γνωρίζετε, η Βρετανία αποτέλεσε επίσης το αντικείμενο των συνομιλιών μας σήμερα», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, στους δημοσιογράφους, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Συμπλήρωσε δε λέγοντας «προς το παρόν το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Όσον αφορά στη μετανάστευση, η προτεραιότητα είναι ένα κοινό σχέδιο με την Τουρκία για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων προς την Ευρώπη. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει προγραμματιστεί μια συνάντηση με τους Τούρκους ηγέτες για τις αρχές του επόμενου μήνα.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για τα κράτη μέλη παρά οι από κοινού προσπάθειες.

«Πριν από τη συνάντηση, υπήρχαν εκείνοι που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης για την επίλυση του προσφυγικού προβλήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, σε συνέντευξη Τύπου.

«Δηλώσαμε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και όχι μονομερής, οι εθνικές προσεγγίσεις είναι ανεπιθύμητες», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται όπως δείχνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ό, τι αφορά στη μεταναστευτική κρίση.

Παράλληλα, οι δηλώσεις αυτές έχουν προστιθέμενη αξία και για την συγκέντρωση των προσπαθειών προκειμένου να αποφευχθεί ένα Brexit, με τον πρωθυπουργό David Cameron να ελπίζει σε επιστροφή του στη Βρετανία με πειστικά επιχειρήματα και νέους βελτιωμένους όρους, ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Αυτό που διέρρευσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Euronews, είναι
ότι σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μια μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία τα οφέλη προς τους μετανάστες μπορούν να περιοριστούν.

Σε κάθε περίπτωση, και την Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται μακρές κι επίπονες. Αναμένουμε συνεπώς τις εξελίξεις.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: