Σε ψήφισμα του ΟΗΕ ενάντια στο Νεοναζισμό, Ελλάδα και Ευρώπη ψήφισαν «παρών»

skopianoi ohe
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

H τρίτη επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε την Τρίτη ψήφισμα που περιλαμβάνει μέτρα ενάντια στην ηρωοποίηση (glorification) του ναζισμού, του νεοναζισμού και άλλων πρακτικών που υποβοηθούν την κλιμάκωση σύγχρονων μορφών ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας σχετιζόμενες με αυτόν.

Από το σύνολο των κρατών-μελών του ΟΗΕ, υπερψήφισαν το ψήφισμα οι 126. Και φαίνεται ότι ανάμεσά τους δεν ήταν εκείνες που παραδοσιακά υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία θεωρώντας μάλιστα εαυτούς πρωτοστάτες αυτών των αξιών. Ο λόγος για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες έχουμε την ντροπή να ανήκουμε και εμείς. Ευρώπη και Ελλάδα λοιπόν ψήφισαν παρών στην εν λόγω ψηφοφορία, θεωρώντας πιθανόν ότι δεν πρόκειται για κάποιο σημαντικό θέμα, παρά την προσφυγική κρίση, την έξαψη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, του αντιισλαμισμού αλλά και του ισλαμικού φονταμενταλισμού που αναδύεται.

Ακόμη μεγαλύτερη ντροπή ωστόσο θα έπρεπε να αισθάνονται οι λαοί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ουκρανία που ήταν οι τρεις χώρες που ψήφισαν κατά του ψηφίσματος.

Μάλιστα, πέρσι, 115 χώρες ψήφισαν ένα παρόμοιο ψήφισμα όταν και πάλι οι τρεις χώρες- Καναδάς, Ουκρανία και ΗΠΑ – το είχαν καταψηφίσει.

Βέβαια η Ουκρανία είναι ειδική περίπτωση αφού η κυβέρνηση συνεργάζεται αγαστά με τους ουκρανούς νέο-ναζί. Αυτό όμως δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την Ευρώπη γιατί οι δυνάμεις αυτές δουλεύουν για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και εναντίον των Ρωσικών συμφερόντων. Άρα ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Το ψήφισμα καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε άρνηση του Ολοκαυτώματος και εκφράζει ανησυχία για οποιαδήποτε μορφή ηρωοποίησης (απότισης φόρου τιμής) στο Ναζισμό, σε πρώην μέλη των SS, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μνημείων γι” αυτούς, όπως επίσης και «ατελείωτες προσπάθειες βανδαλισμού ή καταστροφής μνημείων όσων πολέμησαν το Ναζισμό κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου». Σε αυτό ψήφισαν κατά οι φωστήρες της Δύσης, ΗΠΑ-Καναδάς, οι νεοφώτιστοι φασίστες ευρωπαϊστές της Ουκρανίας και η ΕΕ που έχει πλέον πλήρως εκφυλιστεί απλώς επέλεξε το «παρών».

Παλαιότερα άρθρα: