ΣΕΒΕ: Κάθετη πτώση των εξαγωγών λόγω έλλειψης ρευστότητας

image1
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το νέο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒΕ στο οποίο με βάση τα στοιχεία της Eurostat σημειώνεται μείωση σε ότι αφορά, το εξωτερικό εμπόριο αγαθών (συμπ. πετρελαιοειδών) της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο 2016, ταυτόχρονα με οριακή πτώση κατά 0,9% στις εξαγωγές και κατά 0,8% στις εισαγωγές, συγκριτικά με τον Ιανουάριο 2015. Σε 12 από τις 19 οικονομίες της ζώνης του ευρώ καταγράφηκε μείωση εξαγωγών, με ισχυρότερη πτώση στην Κύπρο (-56%), ενώ για τη χώρα μας η πτώση υπολογίζεται σε ποσοστό 8%.

Αναλυτικότερα, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4% χωρίς να υπολογίζονται τα καύσιμα. Οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης σημείωσαν μείωση εξαγωγών, όπως η Γερμανία (-1%) και η Ολλανδία (-2%), ενώ στον αντίποδα αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιρλανδία κατέγραψε τον υψηλότερο επιταχυνόμενο ρυθμό αύξησης εξαγωγών σε ποσοστό 9%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η μείωση των ελληνικών εξαγωγών, ακόμα κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οφείλεται στις συσσωρευμένες δυσκολίες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, με κυριότερη την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης. Ακόμα, πληρώνουμε τις συνέπειες της επιβολής των capital controls, παρόλο που αίρονται σταδιακά, αλλά με πολύ αργό ρυθμό και τη δυσκολία ικανοποίησης των παραγγελιών των πελατών μας, λόγω κλεισίματος δρόμων και σιδηροδρομικών συνδέσεων.

Οι ελληνικές εξαγωγές (χωρίς καύσιμα) με την πορεία τους τους προηγούμενους μήνες απέδειξαν ότι μπορούν να διαγράψουν αυξητική πορεία. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να επανακάμψει κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, χωρίς κλεισίματα μεταφορικών δικτύων και χωρίς αιφνιδιασμούς και με την διασφάλιση ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Για την Ελλάδα στην πορεία εξαγωγών ανά κλάδο, η ανοδική τάση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων που σημειώθηκε το 2015, συνεχίστηκε τον Ιανουάριο 2016, καθώς στο σύνολό τους ενισχύθηκαν κατά 5%, με μεγαλύτερη την άνοδο των ποτών-καπνών (+23%), ενώ αντίθετα ανακόπηκε η έντονα ανοδική πορεία στα λάδια, αφού οι εξαγωγές τους μειώθηκαν κατά 3%.

Οι εξαγωγές πρώτων υλών υποχώρησαν τον Ιανουάριο 2016 κατά 17% και των καυσίμων κατά 20%, με τις μειωμένες διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο να εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στις εξαγωγές του κλάδου. Μειωμένες κατά 5% παρουσιάζονται οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, κυρίως λόγω της υποχώρησης των βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κατά πρώτη ύλη (-9%) και των μηχανημάτων και υλικού μεταφορών (-3%).

Στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών ανά βασικό εξαγωγικό προορισμό, ισχυρότερες απώλειες καταγράφηκαν κυρίως προς τις τρίτες χώρες, συγκεκριμένα Τουρκία (-44%), Σαουδική Αραβία (-36%) και Λίβανος (-11%), λόγω πτώσης εξαγωγών των πετρελαιοειδών.

Από τους βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, πτωτικά κινήθηκαν οι ενδοκοινοτικές παραδόσεις στην Ισπανία (-41%), στη Βουλγαρία (-3%), στην Ιταλία (-1%), στη Γερμανία (-1%), ενώ αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%), στην Ολλανδία (33%), στην Κύπρο (5%) και στη Ρουμανία (4%). Στον πίνακα 1 φαίνονται οι μεταβολές ανά χώρα top εξαγωγικούς κλάδους.

Εν κατακλείδι, οι εξαγωγές μειώθηκαν λόγω της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου για το 2015. Πέρα όμως από το γεγονός αυτό για να επανακάμψουν οι ρυθμοί των εξαγωγών θα πρέπει να αλλάξει το οικονομικό κλίμα και να μπορέσει να δημιουργηθεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον που θα επιτρέπει στον επιχειρηματία να επενδύσει στην χώρα του. Είναι και αυτό ένα από τα βήματα που θα πρέπει να αλλάξουν στην οικονομία προκειμένου να μπορέσει κάποια στιγμή η χώρα να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παλαιότερα άρθρα: