Σφαλιάρα στον Ραχόι το όχι των σοσιαλιστών

mariano-raxoi
Διαβάστε επίσης

Οι Ισπανοί σοσιαλιστές απέρριψαν το αίτημα του Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του συντηρητικού κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές, για κυβέρνηση συνεργασίας. Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση αριστεράς – σοσιαλιστών στην Ισπανία, αν δεν καταφέρει ο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Λέμε όχι στον Ραχόι και τις πολιτικές του. Οι σοσιαλιστές θα εργαστούν ώστε να υπάρξει νέα κυβέρνηση, κυβέρνηση αλλαγής με προοδευτικές ιδέες και την ικανότητα για διάλογο» δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είχε συνάντηση σήμερα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι.

Ο Σάντσεθ τόνισε ωστόσο ότι οι Σοσιαλιστές δεν επιθυμούν νέες εκλογές και θα εξετάσουν όλες τις επιλογές. Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει την διάλυση της χώρας, εξαιτίας του αυτονομιστικού κινήματος στην Καταλονία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του νεοσύστατου κεντρώου κόμματος Ciudadanos (Πολίτες) Άλμπερτ Ριβέρα, πρότεινε συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, ώστε να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση στην Ισπανία και να «προστατευτεί» η χώρα από το αυτονομιστικό κίνημα στην Καταλονία.

«Προτείνουμε συμφωνία μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος (PP) και των Σοσιαλιστών (PSOE) ώστε κανείς να μην εκμεταλλευτεί την αδυναμία, την αβεβαιότητα και την αστάθεια, ώστε να διαλύσουν την χώρα» δήλωσε ο Ριβέρα κατά την διάρκεια διάσκεψης στην Μαδρίτη.

Στις βουλευτικές εκλογές το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι παρέμεινε πρώτο κόμμα (28,7% των ψήφων, 123 έδρες), ωστόσο έχασε την απόλυτη πλειοψηφία (176 βουλευτές σε σύνολο 350) την οποία διέθετε στην κάτω βουλή. Ο Ραχόι πρότεινε στη συνέχεια στα άλλα κόμματα «διάλογο» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η δυναμική είσοδος στο κοινοβούλιο δύο νέων κομμάτων, των Podemos (ριζοσπαστική αριστερά) και Ciudadanos (κε΄ντρώοι) απαιτεί συμμαχίες και κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

με πληροφορίες από Έθνος

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε