Σήμερα είναι η «σούπερ» Τρίτη για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους

σούπερ τρίτη
Διαβάστε επίσης
Η Τρίτη 1η Μαρτίου είναι η λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», όταν δηλαδή ψηφίζουν την ίδια μέρα 13 Πολιτείες, ανάμεσά τους το Τέξας και άλλες πέντε στον αμερικανικό Νότο, στις προκριματικές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Φαβορί για να επικρατήσουν στις περισσότερες Πολιτείες είναι η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην «αριθμητική»: πόσους αντιπροσώπους θα εξασφαλίσουν και ποιος από τους άλλους υποψηφίους του ίδιου κόμματος θα παραμείνει όρθιος με πραγματικές πιθανότητες να τους νικήσει στη συνέχεια της κούρσας;
Στους Ρεπουμπλικάνους, αν ο Τραμπ συνεχίσει να έρχεται πρώτος, συγκεντρώνοντας σημαντικό αριθμό συνέδρων, η αριθμητική θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αφού χρειάζονται απεγνωσμένα κάποιες νίκες τη «Σούπερ Τρίτη» για να αποδείξουν ότι εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικοί στην κούρσα.
Στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να επικρατήσει καθαρά επί του Μπέρνι Σάντερς, του 74χρονου Σοσιαλιστή «αντάρτη» που την κέρδισε απρόσμενα στο Νιου Χάμσιρ.
Η «Σούπερ Τρίτη» δημιουργήθηκε στη σημερινή της μορφή το 1984, ως αντίβαρο στην ικανότητα κάποιων «ανταρτών» να επικρατούν στις Πολιτείες που εγκαινιάζουν παραδοσιακά την κούρσα, στην Αϊόβα και στο Νιου Χάμσιρ. Πρόκειται για μικρές Πολιτείες, με λευκό πληθυσμό, πολλούς χριστιανούς και ανεξάρτητους ψηφοφόρους, που δεν είναι αντιπροσωπευτικές του εθνικού εκλογικού σώματος. Η «Σούπερ Τρίτη», όμως,  εισαγάγει τους υποψηφίους στις σκληρές συνθήκες και στο μεγάλο χρηματικό κόστος μιας εθνικής εκστρατείας σε πολλές Πολιτείες με ποικιλόμορφο πληθυσμό, στο Νότο, σε μαύρους, σε ισπανόφωνους κ.ά..
Παλαιότερα άρθρα: