Σήμερα μπαίνει ο εκλογικός νόμος σε δημόσια διαβούλευση

eklogikos_nomos
Διαβάστε επίσης

Σήμερα μπαίνει ο εκλογικός νόμος σε δημόσια διαβούλευση, καθώς μετά τις συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκαν πως το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να συγκεντρώσει υπό προϋποθέσεις τον αριθμό των 200 θετικών ψήφων θα ήταν αυτό της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα η πρόταση θα περιλαμβάνει δύο άρθρα, ενώ στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, η διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, το δικαίωμα ψήφου στα 17, ενώ το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών δεν θα υπάρχει στην κυβερνητική πρόταση.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν στην στήριξη της πρότασης τους από το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ μέχρι και την τελική κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα πιέζουν και το ΚΚΕ για να το στηρίξει.

Προκειμένου δε να κάμψουν τις αντιδράσεις από την πλευρά του Βασίλη Λεβέντη, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, παρά το γεγονός πως τα κυβερνητικά στελέχη διακήρυσσαν πως με αυτή την ενέργεια θα χτυπηθεί το πελατιακό κράτος και η διαφθορά.

Πάντως, ακόμη και με αυτή τη μορφή το νομοσχέδιο δύσκολα θα καταφέρει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους.

Παλαιότερα άρθρα: