Σήμερα συναντά ο Τσίπρας Μέρκελ και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

europi tourkia
Διαβάστε επίσης

Στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και συναντά στις 13:00 τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στις 18:00 τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο αναμένεται να συζητηθούν η πορεία της υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Στη διμερή συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός νωρίτερα θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Παλαιότερα άρθρα: