Σήμερα το δημοψήφισμα για το γάμο μεταξύ των γκέυ στην Ιρλανδία

irlandia-dimopsifisma-gay
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σήμερα λαμβάνει χώρα στην Ιρλανδία το δημοψήφισμα για το γάμο των ομοφυλοφίλων. Η Ιρλανδία, μια παραδοσιακή καθολική κοινωνία με αρκετά συντηρητικές παραδόσεις, φαίνεται ωστόσο ότι πρόκειται να απαντήσει ναι στο δημοψήφισμα.

Η προσθήκη στο σύνταγμα για την οποία γίνεται το δημοψήφισμα είναι η εξής: «Ο γάμος μπορεί να συναφθεί σύμφωνα με τον νόμο από δύο άτομα, χωρίς διάκριση ως προς το φύλο τους».

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο «ναι», με τρεις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων (τα ποσοστά του «ναι» κινούνται ανάμεσα στο 53% και στο 69%), αν και σημειώνεται αύξηση του ποσοστού του «όχι». Ωστόσο, όπως αναφέρει το left.gr καθώς οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων έκαναν λάθος στην περίπτωση των βρετανικών εκλογών, πολλοί είναι αυτοί που «κρατούν μικρό καλάθι» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Oι ηθοποιοί Κόλιν Φάρελ και Κρις Ο” Ντάουντ, καθώς και ο τραγουδιστής Χόζιερ (γνωστός από το «Take me to Church») είναι κάποιοι από τους διάσημους που συμμετέχουν στην καμπάνια υπέρ του «ναι».

Ο βασικός ωστόσο υποστηριχτής του ναι είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Εντα Κένι, ο οποίος έχει ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση. Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Ιρλανδία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα στηρίξει τον γάμο ομοφυλοφίλων με δημοψήφισμα. Η Ιρλανδία είναι μία παραδοσιακά καθολική χώρα που ίσως δίνει ένα παράδειγμα και σε εμάς.

Με πληροφορίες από left.gr

Παλαιότερα άρθρα: