Σήμερα στο Euroworking Group η… προκαταβολή για τις συντάξεις

euroworking-group
Διαβάστε επίσης

Κρίσιμο θεωρείται το ραντεβού της Αθήνας και των θεσμών που θα γίνει στο Euroworking Group την Πέμπτη, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Αυτό αναμένεται να είναι και το πρώτο τεστ για τις συντάξεις θα συζητηθεί φόρμουλα για να αναβληθεί η εφάπαξ περικοπή των συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει δύο κυρίως εκδοχές, την αναβολή του μέτρου ή τη σταδιακή περικοπή.

Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο σενάριο για περικοπή των συντάξεων σε δόσεις αντί για μια δόση από 1/1/2019.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η μείωση των συντάξεων θα αναβληθεί σε συμφωνία με τους δανειστές.

Από την άλλη πλευρά από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της μνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ είχε δώσει το στίγμα του Ταμείου για την τύχη των συντάξεων προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών.

Από την άλλη πλευρά ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Επίσης, στο τραπέζι θα τεθούν οι συνθήκες που θα γίνει η πρώτη μεταμνημονιακή εποπτεία καθώς και φλέγοντα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα ενεργειακά, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση.

Το μοντέλο της ελληνικής μεταμνημονιακής εποπτείας θα είναι κοντά σε αυτό των χωρών που εξήλθαν από προγράμματα όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει ανά τρίμηνο μία έκθεση των θεσμών η οποία και θα εγκρίνεται από το Eurogroup.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η διαδικασία επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων η οποία συμφωνήθηκε στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε