Σκληρή απάντηση στον Ερντογάν από Τουσκ και Γιούνκερ

tousk-erntogan
Διαβάστε επίσης

Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Ερντογάν, ότι η ολλανδική κυβέρνηση είναι κατάλοιπο των Ναζί έδωσαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Όποιος κατηγορεί τους Ολλανδούς για φασισμό είναι «πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και πρόσθεσε: Η Ολλανδία είναι η Ευρώπη και σήμερα θέλω να πω ότι η Ευρώπη είναι η Ολλανδία, ένα μέρος ελευθερίας και δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι όλοι οι εταίροι επιδεικνύουν αλληλεγγύη στην Ολλανδία.

«Ρότερνταμ, η πόλη του Έρασμου, καταστράφηκε βίαια από τους Ναζί και σήμερα έχει δήμαρχο γεννημένο στο Μαρόκο», είπε ο Ντ. Τουσκ και «όποιος βλέπει φασισμό στο Ρότερνταμ είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες δεν θα δεχτούν ποτέ την σύγκριση που κάνει η Τουρκία, ανάμεσα στους Ναζί και την ολλανδική κυβέρνηση. Και πρόσθεσε: δεν είναι η ΕΕ που γίνεται μέλος της Τουρκίας, η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Πέραν, όμως, της σύγκρισης με τους ναζί, ο τούρκος πρόεδρος προκάλεσε εκ νέου την οργισμένη αντίδραση της Χάγης χθες Τρίτη, όταν άφησε αιχμές για τον ρόλο της Ολλανδίας στην Σρεμπρένιτσα, το 1995, όπου ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να εμποδίσουν τη σφαγή 8.000 αμάχων.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι έχει μάθει τους Ολλανδούς από την Σρεμπρένιτσα και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί συμβουλές από ανθρώπους που έχουν «αίμα στα χέρια τους».

Παλαιότερα άρθρα: