Σκληροπυρηνικός ο νέος επικεφαλής του ανώτατου θρησκευτικού οργάνου στο Ιράν

epikefalhs
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένας ισχυρός αντι-Δυτικός κληρικός επιλέχθηκε σήμερα Τρίτη ως επικεφαλής της νέας Συνέλευσης Εμπειρογνωμόνων του Ιράν, σε μια ένδειξη ότι οι σκληροπυρηνικοί ακόμα ελέγχουν αυστηρά το σώμα που είναι επιφορτισμένο με την επιλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη.

Ο 90χρονος Αχμάντ Τζανατί ασκεί ανοιχτή κριτική κατά του Προέδρου Χασάν Ρουχανί, ενώ παράλληλα επικρίνει τις προσπάθειές του να τερματίσει την παγκόσμια απομόνωση του Ιράν εξομαλύνοντας τους δεσμούς με τη Δύση.

Η 88-μελής Συνέλευση, που αποτελείται κυρίως από ηλικιωμένους κληρικούς, αναμένεται να επιλέξει τον διάδοχο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος είναι 77 χρονών και του οποίου η υγεία φημολογείται ότι είναι εύθραυστη.

Ο ανώτατος ηγέτης έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής. Αυτός είναι ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει τους επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας, των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και των μεγάλων οικονομικών ομίλων. Συγκριτικά, ο πρόεδρος έχει μικρή δύναμη.

Σε επιστολή του προς τη νέα Συνέλευση, που δημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Χαμενεΐ ζήτησε από τα νέα μέλη να «διαφυλάξουν την ισλαμική και την επαναστατική ταυτότητα» του Ιράν και να δώσουν προσοχή στην «προσωπική και πολιτική ευσέβεια του (επόμενου) ανώτατου ηγέτη».

Η επιλογή του Τζανατί, με 51 ψήφους υπέρ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ως νέου επικεφαλής είναι πιθανό να εκπλήξει τους ψηφοφόρους των εκλογών του περασμένου Φεβρουαρίου, που κατάφεραν να μπλοκάρουν πολλούς σκληροπυρηνικούς από το να ανακαταλάβουν τις θέσεις τους στη Συνέλευση. Ο Τζανατί είχε εισέλθει οριακά ως ο τελευταίος εκ των 16 μελών που εκλέγονται στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Ο Τζανατί είναι επίσης ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Φρουρών, του σκληροπυρηνικού εξεταστικού σώματος που απέκλεισε την πλειοψηφία των ρεφορμιστών και πολλούς μετριοπαθείς υποψηφίους από το να κατέβουν στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ακόμα και για τα πρότυπα του θρησκευτικού κατεστημένου του Ιράν, ο Τζανατί ξεχωρίζει για τις σκληρές αντι-δυτικές απόψεις του, αφού κατηγορεί δημοσίως τη Δύση ότι έχει δημιουργήσει την Αλ Κάιντα και περιγράφει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ως «αιμοδιψείς λύκους».

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: