Σοβαρός κίνδυνος για λουκέτο στις ΜΕΘ

ypourgeio-ygeias-ktirio
Διαβάστε επίσης

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το επικείμενο κλείσιμο τουλάχιστον 50 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Με επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλο ενημέρωσαν για τον επικείμενο κίνδυνο.

Αιτία είναι η σταδιακή λήξη των συμβάσεων νοσηλευτών, που είχαν προσληφθεί μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τη στελέχωση των Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως σημειώνεται στην επιστολή των νοσηλευτών, ήδη 20 νοσηλευτές έχουν περάσει την πόρτα της εξόδου και μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποχωρήσουν και οι υπόλοιποι 150. Η Ένωση κάνει λόγο για τις καταστροφικές συνέπειες, που θα έχει για τη δημόσια υγεία η λήξη των συμβάσεων των εν θέματι νοσηλευτών μιας και δεκάδες κλίνες μοιραία θα κλείσουν μεγαλώνοντας τον ήδη μεγάλο αριθμό των ανενεργών κρεβατιών των μονάδων εντατικής θεραπείας .

Πάντως, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρόκειται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να προχωρήσει στη σύναψη νέων ατομικών συμβάσεων με το ίδιο προσωπικό, προκειμένου να παραμείνει στο ΕΣΥ, ενώ και άλλες ειδικές μονάδες θα στελεχωθούν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν αποκλείεται επίσης και τρίτο εξάμηνο παράτασης της θητείας των ειδικευομένων με τροπολογία στη Βουλή. Παράλληλα τρέχει ο διαγωνισμός για πρόσληψη περίπου νοσηλευτών και γιατρών, ενώ ισχύει η δέσμευση του Αυγούστου για προκήρυξη περίπου 2.500 μόνιμων υγειονομικών μέσα στο 2016.

Παλαιότερα άρθρα: