Σπάει στα δύο η Κεντροαριστερά στην ΠΕΔΑ

fault
Διαβάστε επίσης

Και επίσημα υποψηφιος από σήμερα για πρόεδρος της ΠΕΔΑ ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο πολιτικά προσκείμενος στη ΔΗΜΑΡ δήμαρχος, αρχικά επέδιωξε να λάβει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και συνολικά της Κεντροαριστέρας για την προεδρία της ΚΕΔΕ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Έκπληξη αποτελεί οτι με τον Γιώργο Ιωακειμίδη συμπορεύονται δήμαρχοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όπως ο δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος και η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν και άλλοι μεταξυ των οποίων και ενας πετυχημένος και πολύπειρος δήμαρχος της Δυτικής Αθήνας.

Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Σαράντης, δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματέρου συγκεντρώνει έναν ικανό αριθμό υποστηρικτών προερχόμενων απο το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει βρει στηριξη και απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διακύρηξη της «ΝΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ» του Γιώργου Ιωακειμίδη

Με την έναρξη της νέας Αυτοδιοικητικής Περιόδου (2014-2019), η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Η Κρίση, η υποχρηματοδότηση και η υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα αυτά.

Η πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη» συνέπεσε με τη δημοσιονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα, σε μία περίοδο που οι Δήμοι κλήθηκαν να σηκώσουν το κύριο βάρος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού, είχαμε δραματικές περικοπές επιχορηγήσεων, διαρκείς νομοθετικούς αιφνιδιασμούς, διαρκή αμφισβήτηση της διοικητικής και θεσμικής αυτονομίας των Δήμων μέσω της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων, ενώ αρμοδιότητες εξακολουθούν να έχουν μεταβιβασθεί χωρίς να έχουν δοθεί οι αναγκαίοι πόροι, μέσω της κατάργησης ολόκληρων υπηρεσιών, οριζόντιων μέτρων με τρόπο αιφνιδιαστικό και αυταρχικό κι ενός πλέγματος ελέγχων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, χωρίς προηγούμενο διάλογο με την Κεντρική Ένωση Δήμων και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό ως προς το δημοσιονομικό όφελός τους.

Σήμερα ο «Καλλικράτης» είναι μετέωρος, δυσεφάρμοστος και δεν στηρίζεται ούτε από εκείνους που τον θεσμοθέτησαν.
Παρόλα ταύτα, πέρα από θεσμοθετημένους ρόλους και σε πολλές περιπτώσεις αυτοσχεδιάζοντας, πετύχαμε μέσα από την αυτοοργάνωση και τον πειραματισμό να διανύσουμε αυτήν την τετραετία. Ο θεσμός βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του Δημότη είναι ο μόνος πολιτικός θεσμός που αντιστέκεται προσφέρει, αγωνίζεται και βρίσκει ευρεία αναγνώριση από τους πολίτες.

Σ αυτές τις συνθήκες, τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ολιγώρησαν, με λάθη και παραλείψεις, αποδέχτηκαν παθητικά την απαξίωση της αυτοδιοίκησης, την διάλυση των υπηρεσιών της ως ένα αναγκαίο κακό, συνακόλουθο του μνημονίου.

Δεν πέτυχαν να διαμορφώσουν και να εκπροσωπήσουν ένα συντεταγμένο και ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων για τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, το οποίο θα εξεδήλωνε πρακτικά την ευθεία πολιτική βούλησή της ΤΑ να συμβάλει πρωταγωνιστικά στην ανάταξη της οικονομίας και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, αντιμετωπίζοντας και υπερβαίνοντας θετικά τις δικές της παθογένειες και ανεπάρκειες.

Στην έναρξη της νέας θητείας μας, αυτή τη δύσκολη περίοδο, καλούμαστε να εκλέξουμε τα νέα όργανα εκπροσώπησής μας στις Περιφερειακές Ενώσεις και την Κεντρική Ένωση Δήμων, να ανταποκριθούμε στις ελπίδες των πολιτών, να στηρίξουμε τους αγώνες του, την αξιοπρέπεια, τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, πρωταγωνιστώντας στη διατύπωση και υλοποίηση τοπικών και περιφερειακών σχεδίων βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλοντας στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, με όρους υπευθυνότητας, προσφοράς και ήθους, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας.

Στην Περιφερειακή Ενωση Αττικής συγκροτούμε και παρουσιάζουμε την αδέσμευτη κίνηση «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ». Συσπειρώνουμε σ’ όλη την Αττική κινήσεις και στελέχη που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και ιστορικές αναφορές, χωρίς δεσμεύσεις απέναντι σε κάποιο από τα πολιτικά κόμματα.

Μας ενώνει η ιδεολογία της Αυτοδιοίκησης η διάθεση να αγωνιστούμε για πραγματική ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη Τ.Α., για τον τόπο μας με όρους ισότητας, ισονομίας, προγραμματισμού και εκσυγχρονισμού, μέσα από τα θεσμικά μας όργανα την Π.Ε.Δ.Α. και την Κ.Ε.Δ.Ε.. Κυρίως μας ενώνουν τα μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής της βαθιάς οικονομικής κρίσης,

Θέλουμε να αλλάξουμε το τοπίο, ως ισότιμοι συνομιλητές με την κεντρική διοίκηση και απέναντι στην αδιαφορία και σε κάθε αυθαιρεσία υπουργών και παραγόντων, με ενίσχυση του δημοκρατικού και συμμετοχικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης

Διεκδικούμε, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα χτυπήσουν τη γραφειοκρατία και την κομματική συναλλαγή, πόρους με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια και έργα με προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Επαναδιαπραγματευόμαστε τον «Καλλικράτη», θεσμικά και γεωγραφικά.
Αναδεικνύουμε την Τ.Α. ως πυλώνα υπεράσπισης του δημοσίου χώρου, του δημοσίου συμφέροντος, των κοινωνικών αγαθών.

Καλούμε όλους όσους προτάσσουν την αυτοδιοικητική τους ιδιότητα, έναντι όποιας άλλης κομματικής ιδιότητας, να συστρατευτούν σήμερα μαζί μας για να προχωρήσουμε στην ριζική ανατροπή του αυτοδιοικητικού τοπίου, με τη δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου πλειοψηφικού αυτοδιοικητικού ρεύματος.

Ανδρούτσου Μαρία – Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου

Βαρελάς Ανδρέας – Αντιδήμαρχος Αθήνας

Ζούτσος Θανάσης – Δήμαρχος Παλλήνης

Ηλιοπούλου Μαρία – Αντιδήμαρχος Αθήνας

Ιωακειμίδης Γιώργος – Δήμαρχος
Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Μέλος Δ.Σ ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ

Κασσαβός Γιάννης – Δήμαρχος Αχαρνών

Παπαχελά Νέλλη – Πρόεδρος Δ.Σ. Αθήνας

Προβατάς Φώτης – Δημ. Σύμβουλος Αθήνας και Μέλος ΔΣ
ΚΕΔΕ

Τσουκαλάς Γιώργος – Δήμαρχος Ελευσίνας

Παλαιότερα άρθρα: