Στα άκρα η σύγκρουση Σύριζα και Πρύτανη ΕΚΠΑ

EKPA
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και πρύτανη του ΕΚΠΑ φτάνει στα άκρα, με το ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπου του με τον κύριο Φορτσακη. Το «ΕΚΠΑ δεν είναι ΝΕΡΙΤ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Οταν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του, τότε ανενδοίαστα συμπαρατάσσεται με τις επιλογές καλλιέργειας έντασης και φόβου της καταρρέουσας κυβέρνησης…Υπό αυτούς τους όρους, δεν έχει κανένα νόημα η σημερινή συνάντηση με τον Πρύτανη. Δεν θα δεχτούμε μαθήματα συνταγματικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς από τον κ. Φορτσάκη» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον Antenna ο πρύτανης κατήγγειλε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι υποκινητές των καταλήψεων. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η είσοδος σε οποιονδήποτε χωρίς να έχει άδεια. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Εγώ μπορώ να μπω στην Κουμουνδούρου χωρίς να πάρω άδεια; Στο πανεπιστήμιο μπαίνουν όσοι έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο, οι υπόλοιποι ζητούν άδεια. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευπρόσδεκτοι αρκεί να πάρουν άδεια». Η παραπάνω δηλωσεις χαρακτηρίστηκαν απο το ΣΥΡΙΖΑ ως «απαράδεκτες δηλώσεις πολιτικής εχθρότητας, ασύμβατες με τη δημόσια θέση του».

Η εν λόγω κόντρα ξεκίνησε με αφορμή την είσοδο τριών βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία μαζί με φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους, προχθές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την ανάθεση της φύλαξης του ιδρύματος σε εταιρία security. Ακολούθησε η ανακοίνωση του πανεπιστημίου που αναφερόμενη στην είσοδο των βουλευτών σημείωνε οτι διευκόλυνε «την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαρισταμένους, που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο». Ο δε πρύτανης χρησιμοποίησε πολύ βαρείς εκφράσεις κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτειακή ανωμαλία, βία και αντισυνταγματική συμπεριφορά».

Παράλληλα αψιμαχίες προέκυψαν και μεταξύ του πρύτανη και του και του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκου, με το δεύτερο να δηλώνει: » Η κατάσταση στο ΕΚΠΑ δεν προσφέρεται για τηλεοπτικό σόου καλώ τον πρύτανη να εφαρμόσει το νόμο, να καλέσει την ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσει σε συλλήψεις». Ο Φορτσακης απάντησε οτι «Ο πρύτανης ξέρει καλύτερα από τον καθένα το νόμο. Δεν δέχεται υποδείξεις και το νόμο τον εφαρμόζει ήδη, αλλά με νηφαλιότητα και λογική».

Είναι προφανές οτι μετά την ευθεία σύγκρουση που ο πρύτανης επέλεξε με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ προσεκτικός ώστε η στάση του να μην επιβεβαιώσει τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πέρι σύμπλευσης με την κυβέρνηση και χρήση πρακτικών ΝΕΡΙΤ. Ήδη έχει κάνει πολύ γεναια βήματα για να στηρίξει την εξουσία του ως πρύτανη αλλα και τη θέση του περί τάξης στο ΕΚΠΑ και δε σκοπεύει σε καμια περίπτωση να εφαρμόσει πιο ακραίες πρακτικές όπως οι συλλήψεις που προτείνει ο Παπαμιμικος.

Απο την αλλη μεριά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνδεθεί με το αναδυόμενο κίνημα στα πανεπιστήμια, όπως πετυχημένα είχε ξανακάνει επί εποχής Αλαβάνου, προσφέροντας πολιτική στήριξη στους φοιτητές και τους διοικητικούς υπαλλήλους που αντιδρούν σε μια μορφή ελέγχου του πανεπιστημιακού χώρου, ιστορικά και ιδιοσυγκρασιακα αντιθετο με το ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτη τη φορά, βεβαια έχει το πλεονέκτημα, ο επόμενος υπουργός παιδείας να προέρχεται πιθανόν απο το ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτο και ο κύριος Φορτσακης σήμερα περισσότερο παρά ποτε προσπαθεί να προβάλλει το αυτοδιοικητο των πανεπιστημίων, δημιουργώντας ένα προηγούμενο που θα του είναι χρήσιμο σε ενδεχόμενη μελλοντική αλλαγη κυβέρνησης.

Παλαιότερα άρθρα: