Στα «σκαριά» ο θεσμός του «Οικογενειακού Δικαστηρίου»

Judge-and-Jury
Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία μπαίνει η θεσμοθέτηση του «Οικογενειακού Δικαστηρίου», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλος.

Ο κος Κανελλόπουλος, ενημέρωσε την γραμματέα του τομέα γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα με αφορμή τις τροποποιήσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι δύο γραμματείς συζήτησαν εκτενώς για τον θεσμό του Οικογενειακού Δικαστηρίου, μία ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση -όπως χαρακτηρίζεται σε σχετική ανακοίνωση- της οποίας «ο κοινωνικός αντίκτυπος υπολογίζεται ότι θα είναι αξιοσημείωτα θετικός για τις οικογένειες».

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «καινοτόμα αυτή ιδέα του θεσμού», που θα προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οικογενειακού δικαίου αποκλειστικά από εξειδικευμένους δικαστές με την υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού, ενώ γονείς και παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε σωστή ενημέρωση από οικογενειακούς συμβούλους, παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος, σε μια προσπάθεια «αποδικαστηριοποίησης» των οικογενειακών διαφορών, ο προσανατολισμός του θεσμού θα είναι προς «την αξιοποίηση πρωτίστως των εναλλακτικών μορφών επίλυσης (οικογενειακή διαμεσολάβηση, δικαστική μεσολάβηση, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ψυχοφθόρες διαδικασίες για τα τέκνα».

Από πλευράς της, η κυρία Δημαδάμα επισήμανε ότι «η υιοθέτηση του θεσμού αποτελεί σημαντικό βήμα για την προστασία των παιδιών και την αποφυγή έκθεσής τους σε τραυματικές εμπειρίες».
Ακόμη, οι δύο πλευρές «εξέφρασαν ικανοποίηση για τις προτεινόμενες διατάξεις του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, οι οποίες δίνουν έμφαση στα δικαιώματα των κρατουμένων και ιδιαίτερα στο δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ προβλέπουν ηπιότερες συνθήκες κράτησης για χρεοφειλέτες και υποδίκους».

Παλαιότερα άρθρα: