Σταθάκης πριν λίγο: Συμφωνία σήμερα. Άμεση μεταστροφή της οικονομίας.

giorgos-stathakis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Των επιλογών της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το πρωί στο MEGA. «Η κυβέρνηση θα πετύχει την πιο ισορροπημένη συμφωνία που είναι δυνατή υπό τις δεδομένες συνθήκες » δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταθάκης εξήγησε ότι με τη συμφωνία που διαφαίνεται μειώνονται τα υφεσιακά μέτρα, καθώς η κύρια προσαρμογή γίνεται με την φορολόγηση των πιο ευκατάστατων και των επιχειρήσεων. Παράλληλα έχουν μειωθεί τα πλεονάσματα που είναι υποχρεωμένη η χώρα να παράξει, γεγονός που κάνει τη συμφωνία πολύ πιο ισορροπημένη.

Ο υπουργός οικονομίας μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα θα υπάρξει συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι οποιεσδήποτε νέες αξιώσεις των δανειστών θα είναι τόσο μικρές ώστε δεν πρόκειται να αλλάξουν ουσιαστικά τα δεδομένα.

Συγκεκριμένα ο κύριος Σταθάκης έδωσε εξηγήσεις για το καυτό θέμα της αύξησης του ΦΠΑ, σημειώνοντας πως δεν θα υπάρξει κανένας σοβαρός αντίκτυπος για τα εμπορικά νησιά και συμπλήρωσε ότι «για όλα τα υπόλοιπα νησιά, δίνουμε τη μάχη για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ».

Σε ερώτηση για το πώς θα διαχωριστούν τα εμπορικά και μη εμπορικά νησιά απάντησε ότι «προσπαθούμε να βρούμε ένα πληθυσμιακό κριτήριο ή ένα οικονομικό κριτήριο με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα». Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ απάντησε ότι αν καταργηθεί θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα που θα αναπληρώσουν τα έσοδα, ενώ εξήγησε ότι το πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ για το 2016 θα σχεδιαστεί παράλληλα με τον προϋπολογισμό αυτής της χρονιάς παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις τον Σεπτέμβριο.

Στις άμεσες συνέπειες της συμφωνίας ο κ. Σταθάκης βλέπει γρήγορη μεταστροφή της οικονομίας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το πρόσημο για την ανάπτυξη το 2015 θα είναι θετικό παρά την οριακή ύφεση που καταγράφεται στην παρούσα φάση. Μάλιστα διέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,5%.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και χαρακτήρισε τα περί τρίτου προγράμματος «εκτός πραγματικότητας».

Παλαιότερα άρθρα: