Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να αποφευχθούν επισκέψεις Αμερικανών στη Βόρεια Κορέα

boreiakorea
Διαβάστε επίσης

Ανησυχητική, χαρακτήρισε, την πρόσφατη σύλληψη και τέταρτου Αμερικανού πολίτη από την Βόρεια Κορέα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, την στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ.

Είναι προφανές, δήλωσε, ότι είναι ανησυχητικό. Είμαστε ενήμεροι γι” αυτό και θα εργαστούμε μέσω της πρεσβείας της Σουηδίας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την απελευθέρωση των ατόμων εκεί, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Σον Σπάισερ.

Ο τέταρτος συλληφθείς είναι ο Κιμ Χακ Σονγκ, που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγιάνγκ και τέθηκε υπό κράτηση το Σάββατο λόγω υποψίας ότι διέπραττε «εχθρικές πράξεις» εναντίον του κράτους, είπε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA.

Μέχρι σήμερα, τέσσερις Αμερικάνοι βρίσκονται υπό κράτηση στην Βόρεια Κορέα, μια χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και με την οποία έχουν τεχνικά παραμείνει σε εμπόλεμη κατάσταση, από την Κορεατική κρίση του 1950-1953.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι κρατήσεις υπογραμμίζουν «το ρίσκο του να ταξιδέψει κανείς στη Βόρεια Κορέα», και πρόσθεσε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτείνει ιδιαίτερα την αποφυγή επίσκεψης Αμερικανών πολιτών στη Βόρεια Κορέα». Νωρίτερα χθες, τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τσόε Σον Χουί, γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Βόρειας Αμερικής στο υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας, επισκέπτεται την Ευρώπη για ανεπίσημες συνομιλίες με πρώην Αμερικανούς κυβερνητικούς.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα γίνουν στο Όσλο, αλλά χωρίς την συμμετοχή της σημερινής κυβέρνησης. Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποβάθμισε την σημασία των συνομιλιών, γιατί «οι συνομιλίες στο επίπεδο αυτό γίνονται τακτικά για διάφορα θέματα σε διάφορα μέρη του κόσμου και γίνονται ανεξάρτητα από τη συμμετοχή της αμερικανικής κυβέρνησης».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως εάν η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την έναρξη επίσημων συνομιλιών, πρέπει να συμφωνήσει στην παραίτηση από τα οπλικά προγράμματά της. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, έκανε λόγο για «σημαντική, μεγάλη διαμάχη» με την Βόρειο Κορέα, αλλά στην συνέχεια, εξέπληξε με την δήλωση ότι θα «είναι τιμή» του, να συναντηθεί με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Παλαιότερα άρθρα: