Στη ΝΔ θυμήθηκαν ξαφνικά ότι τα προαπαιτούμενα είναι υφεσιακά

nea-dimokratia-old
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση τη Δευτέρα το βράδυ, είναι υφεσιακό και φοροληστρικό, συνεχίζει η περίοδος που εγκαινιάστηκε από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στην οποία η αντιπολίτευση το γυρνάει από τη συναίνεση του τρίτου μνημονίου στο σκληρό ροκ.

«Λίγες μόνο βδομάδες μετά τις εκλογές φαίνονται πλέον εμπράκτως τα ψέματα που, με δόλο, είπαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος. Κατέθεσαν ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι υφεσιακό, είναι φοροληστρικό και δεν προβλέπει τίποτα για το 23% στην Παιδεία» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

τιμωρεί όσους μεγαλοοφειλέτες εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις, φορολογεί εισοδήματα που δεν υπάρχουν, κόβει συντάξεις και αυξάνει φορολογικούς συντελεστές, αυξάνει και τα βάρη από τον ΕΝΦΙΑ αφού καταργεί και τις εκπτώσεις, σημειώνει ο κ. Μειμαράκης και καταλήγει ότι «Το πολυνομοσχέδιο αυτό δεν έχει αρχή, μέση και τέλος και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία το καταψηφίζει».

Δεκτή η κριτική του προέδρου της ΝΔ σε επιμέρους ζητήματα του πολυνομοσχεδίου. Όμως από πού προκύπτει ότι η ΝΔ διαφωνεί επί της αρχής; Η αρχή του νομοσχεδίου δεν είναι το μνημόνιο, το οποίο υπερψήφισε;

Δεκτή και η κριτική για το ζήτημα της φοροδιαφυγής, με τη ΝΔ να επικεντρώνεται σε δύο σημεία:

α) οι ισχύουσες διατάξεις λένε ότι για ποσό φοροδιαφυγής πάνω από 15.000 ευρώ υπάρχει φυλάκιση από 1 – 5 έτη. Η κυβέρνηση το ποσό των 15.000 το μετατρέπει σε 100.000. «Επομένως η δήθεν καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν ισχύει» σημειώνουν στη ΝΔ.

β) για τον ΦΠΑ η ισχύουσα διάταξη επιβάλλει φυλάκιση για 1 – 5 έτη από το ποσό των 3.000 ευρώ. Η κυβέρνηση το κάνει 50.000 ευρώ, αλλά ως τρικ αυξάνει τη φυλάκιση από 2 – 5 έτη.

Ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προφανώς η ανάδειξη των προβλημάτων των νομοθετικών προτάσεων της κυβέρνησης. Όμως μετά την ψήφιση του μνημονίου, η ψήφιση επί της αρχής έχει ήδη λάβει χώρα και η δικαιολογία για έλλειψη «αρχής, μέσης και τέλους» του νομοσχεδίου είναι τουλάχιστον προσχηματική.

Παλαιότερα άρθρα: