Στην δεκάδα των χωρών με τις περισσότερες αναζητήσεις για αγορές ακινήτων η Ελλάδα

greece real estate
Διαβάστε επίσης

Στη λίστα των 10 χωρών με τις περισσότερες αναζητήσεις διεθνών αγοραστών ακινήτων μπήκε τον Αύγουστο, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα, η Ελλάδα.

Το πόρισμα προκύπτει από την ανάλυση της Omniture Discover αλλά και σύμφωνα με στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Realtor.com, τα οποία επικαλείται το capital.gr.

Η εξέλιξη ερμηνεύεται ως αύξηση του ενδιαφέροντος από μικρότερους, ιδιώτες Αμερικανούς δυνητικούς αγοραστές για το ελληνικό real estate. Εξηγείται από το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά κατά την προηγούμενη εξαετία, κάτι που έχει γίνει διεθνώς και ευρέως αντιληπτό.

Αποδίδεται επίσης στην ελκυστικότερη αποτίμηση λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και σε μικρότερο βαθμό στις παροχές που συνοδεύουν πλέον τις ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα όπως η χορήγηση visa για συναλλαγές άνω των 250 χιλιάδων ευρώ. Ρύθμιση που έχει τύχει αυξημένης δημοσιότητας διεθνώς τόσο η ελληνική της εκδοχή όσο και η αντίστοιχη της Ισπανίας αλλά και άλλων χωρών. Ακόμα αποδίδεται και στην ύπαρξη της πολυπληθούς ελληνοαμερικανικής κοινότητας αλλά και στα road show που έχουν γίνει την τελευταία διετία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού από ελληνικά συμφέροντα.

Η είσοδος της Ελλάδας στο διεθνές top 10 του Realtor.com αποτέλεσε πάντως έκπληξη για τους Αμερικανούς αναλυτές με δεδομένη τόσο την απόσταση από τις ΗΠΑ όσο και τον ανταγωνισμό. Όμως όπως φαίνεται και άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και συγκεκριμένα η Ισπανία προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον από τους Αμερικανούς.

Υπογραμμίζεται, ασφαλώς, πως η αύξηση του ενδιαφέροντος δεν μεταφράζεται σε καμία περίπτωση και σε αυτόματη αύξηση των αγοραπωλησιών. Είναι όμως ενδεικτική των τάσεων που διαμορφώνονται όπως αυτές αποτυπώνονται στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο.

Οι πρώτες πέντε χώρες που κοιτούν οι Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για αγορά ακινήτων στο εξωτερικό περιλαμβάνουν, με τη σειρά, την Ιταλία, την Τζαμάικα, το Μεξικό, τον Άγιο Δομίνικο και την Κόστα Ρίκα και είναι στις ίδιες θέσεις με αυτές του προηγουμένου μήνα. Η Ιταλία ανέβηκε κατά μία θέση στην 6η και ο Καναδάς κατά τρεις στην 7η. Η Γαλλία και οι Μπαχάμες διατήρησαν την 8η και 9η αντίστοιχα και στην 10η εισήλθε για πρώτη φορά η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες της Knight Frank Global House Price Index οι τιμές στην Ελλάδα στα ακίνητα που παρακολουθεί υποχώρησαν κατά επιπλέον 7,9% το τελευταίο έτος. Αντιστρόφως, οι ξένοι επενδυτές που κοιτούν τις ΗΠΑ εμφανίζονται να ενδιαφέρονται κυρίως και με τη σειρά για το Λος Άντζελες, το Μαϊάμι, το Ορλάντο, το Λας Βέγκας, τη Νέα Υόρκη, το Ντιτρόιτ και το Χιούστον.

Το αμερικανικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων έχει λάβει όμως και θεσμική μορφή αφού, μεταξύ άλλων, πρόσφατα γραφεία άνοιξε στην Ελλάδα και ο αμερικανικός όμιλος ακινήτων Hines ενώ άλλοι μεγάλοι επενδυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί όπως οι αμερικανικές York Capital, Oaktree Capital Management, Colony Capital, Third Point και Fairfax Financial Holdings.

Παλαιότερα άρθρα: