«Στην άσφαλτο κουρσάρος…»: Η πληγή τη Ελληνικής ασφάλτου…

asfaltos
Διαβάστε επίσης

Δυστυχώς με αφορμή τον τραγικό θάνατο στην άσφαλτο του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη, άνοιξε και πάλι το σημαντικό ζήτημα για τα τροχαία δυστυχήματα. Λίγο η κακή ποιότητα των δρόμων, λίγο η απροσεξία, τα κινητά ή ακόμα και το αλκοόλ, στοιχίζουν ακριβά τις ζωές των νέων ανθρώπων στην άσφαλτο.

Από την αρχή του 2014 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε 1.075 δυστυχήματα που έγιναν σε όλη την Ελλάδα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 1.158 άτομα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, το 2014 σε 747 δυστυχήματα έχασαν τη ζωή τους 801 άτομα, εκ των οποίων το 67,5% ήταν οδηγοί, το 16,4% επιβάτες και το 16,1% πεζοί.

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων δυστυχημάτων ήταν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα (9,4%), η παραβίαση της προτεραιότητας (7%), η απόσπαση της προσοχής του οδηγού (5,8%) και η υπερβολική ταχύτητα (5,5%). Παράλληλα, ένα ποσοστό 27,7% των τροχαίων δυστυχημάτων του 2014 οφείλεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης, σε «λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς». Τα αίτια αυτά είναι, μεταξύ άλλων, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, χρήση κινητού τηλεφώνου την ώρα της οδήγησης, μη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα.

Τα ποσοστά δυστυχώς είναι μεγάλα ενώ μια μικρή πόλη κάθε χρόνο αποδεκατίζεται από τα τροχαία ατυχήματα. Πρώτα απ’ όλα οι οδηγοί αλλά και οι συνεπιβάτες πρέπει να δείχνουν τεράστια προσοχή και να μην επιτρέπουν στην παρέα τους την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Τα στοιχεία και το infographic αντλήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παλαιότερα άρθρα: