Στις 11 Νοεμβρίου στο Ζάππειο το Ιδρυτικό Συνέδριο ελληνικών και κινεζικών πόλεων

psinakis_zappeio
Διαβάστε επίσης

Το πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων αποτελεί ιστορική στιγμή για το θεσμό της σύγχρονης διεθνούς Αμφικτιονίας, αλλά και την Ελλάδα γενικότερα. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 11 Νοεμβρίου, μεταξύ της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας με την αρωγή του Κινέζου Πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το γεγονός ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Μαραθώνα και Πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων κ. Ηλίας Ψηνάκης σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiaoli Zou, τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιο Δημόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η συγκρότηση ενός πολυεπίπεδου πλαισίου συνεργασίας, με τη συμμετοχή τοπικών αρχών, επιχειρηματικών οντοτήτων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι κάθε μορφής ανταλλαγές και συνέργειες ανάμεσα στις δύο χώρες, με συγκεκριμένα οφέλη αλλά και θα ενθαρρυνθούν νέες ευκαιρίες σύσφιγξης των διμερών σχέσεων στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον Κινεζικό Λαϊκό Σύνδεσμο Φιλίας με τις χώρες του εξωτερικού, συνδιοργανωτή του Συνεδρίου, θα συμμετέχουν στις εργασίες του περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι 14 πόλεων της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθιστώντας το πιο σημαντικό εγχείρημα σε επίπεδο τοπικών ανταλλαγών από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Πάνω από 100 εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρηματίες από την Κίνα θα συναντηθούν με 160 ‘Έλληνες δημάρχους και επιχειρηματίες των δήμων που θα εκπροσωπηθούν στο ιδρυτικό Συνέδριο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.Κουρουμπλής εξήρε τον ρόλο και την προσπάθεια του Δημάρχου Μαραθώνα, υπογραμμίζοντας ότι «Κάποιοι την είδαν διστακτικά, κάποιοι χαμογέλασαν. Τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο άνθρωπος όταν πιστεύει κάτι, το πιστεύει βαθιά στην ψυχή του, δεν υπηρετεί άλλου είδους σκοπιμότητες, αλλά αυτό που λέει, μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι μετά από ένα χρόνο αυτή η πρωτοβουλία έλαβε σάρκα και οστά και στην Ελλάδα, αλλά άνοιξε φτερά, χρειαζόταν πολύ δυνατά φτερά για να φτάσει σε μια χώρα που όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, στην Άπω Ανατολή».

Τέλος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Αθανάσιος Δημόπουλος καλωσόρισε την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της και στο τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας, στη σύσφιξη και την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων προς όφελος ιδιαιτέρως της πατρίδας μας.

Στο συνέδριο του Ζαππείου στις 11 Νοεμβρίου είναι προσκεκλημένοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκπρόσωποι κομμάτων, οι πρέσβεις όλων των χωρών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ακαδημαϊκοί, πρυτάνεις, εκπρόσωποι των φορέων της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής της χώρας μας.

Παλαιότερα άρθρα: