Στις κάλπες σήμερα οι Ισραηλινοί

israeli
Διαβάστε επίσης

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι ισραηλινοί προκειμένου να εκλέξουν το νέο τους Κοινοβούλιο σε μια αρκετά αβέβαιη ψηφοφορία καθώς καλούνται να δηλώσουν εάν θέλουν ακόμη τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργό ή εάν έχει έλθει η ώρα της αλλαγής, έπειτα από μία εξαετία του ηγέτη του Λικούντ στην εξουσία.

Στις 07:00 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες οι οποίες θα κλείσουν στις 22:00 το βράδυ. Οι 5,88 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 120 βουλευτές της Κνεσέτ, η πρώτη εικόνα για τη σύνθεση της οποίας αναμένεται να έχει διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Τα πρώτα exit polls θα δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Σύμφωνα με το ισραηλινό εκλογικό σύστημα, δεν είναι απαραίτητο ότι ο ηγέτης της παράταξης που θα επικρατήσει στις εκλογές θα είναι και ο πρώτος που θα κληθεί από τον πρόεδρο Ρόιβεν Ρίβλιν να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντίθετα η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε μεταξύ των 120 μελών της ισραηλινής βουλής που θα θεωρηθεί ότι έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συγκροτήσει συνασπισμό.

Μάλιστα οι εκλογές θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του 65χρονου Νετανιάχου, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2009. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Νετανιάχου εμφανίσθηκε ως εγγυητής της ασφάλειας μίας χώρας που έχει πολεμήσει οκτώ πολέμους από την ίδρυσή της το 1948.

Παρά την κινδυνολογική ρητορική του και την «δραματική» εμφάνισή του στο αμερικανικό Κονγκρέσο για να προειδοποιήσει κατά μίας συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έδωσαν το προβάδισμα στην Σιωνιστική Ενωση του αντιπάλου του Ισαάκ Χέρτζογκ, με 25-26 έδρες έναντι 21-22.

Παλαιότερα άρθρα: