Στις Βρυξέλλες οι 28 ηγέτες επιλέγουν τον διάδοχο του Γιούνκερ

synodos koryfhs ypodoxh
Διαβάστε επίσης

Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα Τρίτη οι ηγέτες των 28 μελών κρατών της ΕΕ για ένα πρώτο άτυπο δείπνο εργασίας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Βασικό θέμα στο μενού είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για όλες τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ ως το Συμβούλιο της 20-21ης Ιουνίου. Τα κορυφαία πόστα της ΕΕ είναι αυτό του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, του Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η ΕΕ φροντίζει να τηρεί πάντα την ισορροπία, πολιτική και γεωγραφική, ενώ μια από τις θέσεις δίνεται σε μια γυναίκα.

Σε διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν αρκετά και θα δοκιμάσουν και τις αντοχές των πολιτικών δυνάμεων στην Ενωμένη Ευρώπη εξελίσσεται η διαδικασία διαδοχής στα ανώτερα κλιμάκια των Βρυξελλών, μετά και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Για πρώτη φορά, η διαδοχή στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα είναι απλή υπόθεση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιλέξουν μεν το πρόσωπο που επιθυμούν, αυτός όμως χρειάζεται και την ψήφο εμπιστοσύνης του Ευρωκοινοβουλίου. Με τη νέα του σύσταση, τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, βγαίνουν αποδυναμωμένοι, κάτι που θα κάνει την επιλογή προέδρου πιο πολύπλοκη.

Ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ διατηρεί προβάδισμα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο, οι Συντηρητικοί του ΕΛΚ μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στην ευρωβουλή, γεγονός που τους αναγκάζει να αναζητήσουν ευρύτερες συνεργασίες.

Ο ίδιος ο Βέμπερ έχει ήδη δηλώσει από το βράδυ της Κυριακής, πως θα χρειαστεί η συμμαχία με την ενισχυμένη ευρωομάδα των Πρασίνων ή/και των Φιλελευθέρων.

Όμως, οι Σοσιαλιστές αναζητούν μια μεγάλη πλειοψηφία από το κέντρο προς τα αριστερά, που θα ήθελαν να γίνει ο βασικός πόλος μιας μεγάλης πλειοψηφίας «από τη ριζοσπαστική αριστερά του Τσίπρα και τους Πράσινους, ως τους Φιλελεύθερους του Μακρόν», όπως έχει πει ο υποψήφιός τους, Φρανς Τίμερμανς.

Την ίδια ώρα, οι Φιλελεύθεροι επιθυμούν να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο, αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο αν θα στηρίξουν τον Βέμπερ για την Κομισιόν.

Με αυτά ως δεδομένα, η εκλογή Μάνφρεντ Βέμπερ στην Κομισιόν μοιάζει πιο δύσκολη.

Παλαιότερα άρθρα: