Στο κόκκινο οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας; – Αμερικανοί θα εκπαιδεύσουν τον τακτικό ουκρανικό στρατό

346a10ffbfabc6de2005c3eaf38038f4_XL
Διαβάστε επίσης
Την εκπαίδευση των δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού θα ξεκινήσουν εντός της χρονιάς τα αμερικανικά στρατεύματα, επεκτείνοντας τη σημερινή αποστολή τους, η οποία περιοριζόταν στην καθοδήγηση των μονάδων της εθνικής φρουράς της χώρας, ανέφερε την Παρασκευή εκπρόσωπος του State Department.
«Η εκπαίδευση αυτή αποτελεί μέρος της μακρόχρονης αμυντικής συνεργασίας μας με τις ουκρανικές δυνάμεις και θα λάβει χώρα έπειτα από πρόσκληση της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτό το επιπλέον πρόγραμμα αυξάνει τη συνολική βοήθειά μας στην Ουκρανία για θέματα ασφαλείας στα 244 εκατομμύρια δολάρια από το 2014», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο αντιπτέραρχος και διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη Μπεν Χότζες είχε δηλώσει πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούσαν την επέκταση της στρατιωτικής εκπαίδευσης ώστε να συμπεριληφθεί ο τακτικός ουκρανικός στρατός.
Ο κ. Τόνερ πρόσθεσε πως δεν έχει να ανακοινώσει τίποτε σχετικά με την προμήθεια νέων, θανατηφόρων όπλων προς την Ουκρανία και πως η έμφαση θα δοθεί στη χορήγηση μη θανατηφόρας βοήθειας. «Δεν υπάρχει σχέδιο να το αλλάξουμε αυτό», τόνισε.
Παράλληλα, δήλωσε πως η εκπαίδευση θα ξεκινήσει στην δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο και όπως μεταφέρει το ΑΜΠΕ, η εκπαίδευση που θα δοθεί στον τακτικό ουκρανικό στρατό θα είναι παρόμοια με αυτή που δινόταν στις δυνάμεις της εθνικής φρουράς.
Η κίνηση αυτή ενδεχομένως να δυναμιτίσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας με δεδομένη την κατάσταση στην περιοχή.
Παλαιότερα άρθρα: