Στο «μάτι» των ελβετικών αρχών οι επιχορηγήσεις της FIFA

44d2e8bedda2abbd84aa7fd610a99dd5_XL
Διαβάστε επίσης

Τις επιχορηγήσεις της FIFA για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στον κόσμο εξετάζουν οι ελβετικές αρχές σε συνέχεια της έρευνάς τους γύρω από την παγκόσμια ομοσπονδία και την ανάθεση των Μουντιάλ σε Ρωσία και Κατάρ.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή κοντά στον ερευνητή της υπόθεσης, εξετάζονται τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύτηκαν τα χρήματα και αν έχει γίνει παραποίηση των εγγράφων. Οι επιχορηγήσεις δίνονται κυρίως στις ομοσπονδίες των χωρών και προορίζονται συνήθως για καινούργια γήπεδα ποδοσφαίρου και εγκαταστάσεις ή προπονητικά προγράμματα.

Η ελβετική έρευνα τρέχει παράλληλα και σε συνεργασία με την έρευνα των ΗΠΑ, που οδήγησε στην ποινική δίωξη εννέα στελεχών του διοικητικού σώματος του ποδοσφαίρου και πέντε εκτελεστικών στελεχών στο μάρκετινγκ για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος την 27η Μαΐου.

Ειδικοί στην τεχνολογία των πληροφοριών της ομοσπονδιακής υπηρεσίας της ελβετικής αστυνομίας καθώς και εισαγγελείς και οικονομικοί εμπειρογνώμονες μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία που συγκέντρωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας.

Στοιχεία που περιλαμβάνουν ογκώδη εσωτερικά αρχεία σε ψηφιακή μορφή κατά πλειοψηφία και τα οποία κατασχέθηκαν από τα γραφεία του προέδρου της FIFA Σ. Μπλάτερ, του γενικού γραμματέα Ζερόμ Βάλκε και του οικονομικού και διοικητικού επικεφαλής Μάρκους Κάτνερ.

Σε σχετική ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων, εκπρόσωπος της FIFA απάντησε ότι «συνεργάζεται πλήρως με τις δράσεις που έχουν λάβει οι ελβετικές αρχές» χωρίς να κάνει παραπάνω σχόλια.

Παλαιότερα άρθρα: