Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, μετά το Eurogroup

the_mind_of_alexis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Στο σημερινό μου άρθρο θα επιχειρήσω να σκιαγραφήσω το τι γίνεται μέσα στο μυαλό του πρωθυπουργού όσον αφορά τα επόμενα βήματα του ίδιου αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης για τους επόμενος κρίσιμους μήνες που θα έρθουν.

Το ζητούμενο και αυτό που άπαντες θεωρώ θέλουν να συμβεί στην χώρα μας είναι η έξοδος από τοκ φαύλο κύκλο των μνημονίων και κατ” επέκταση της βαθύτατης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που συνοδεύουν τέτοια προγράμματα δημοσιονομικής σταθερότητας. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως διατείνονται από το Μέγαρο Μαξίμου, θα προωθηθούν αρκετά σενάρια με απώτερο σκοπό τόσο την σταθερότητα της χώρας, όσο και την παραμονή της κυβέρνησης και για επόμενη 4ετία.

Σημαντική παράμετρος στα σχέδια της κυβέρνησης για την υλοποίηση των όσων σκέφτεται, αναμένεται να αποτελέσει φυσικά η αξιολόγηση και μετέπειτα το φθινόπωρο που υπάρχει ένα παράθυρο 24 μηνών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Οι κινήσεις

Το να θέτεις στόχους το γνωρίζουν τόσο επικοινωνιακά όσο και θεωρητικά στο Μαξίμου, το να τους συνδυάζεις με επιθυμητά αποτελέσματα είναι κάτι που το ψάχνουν εδώ και πολύ καιρό, για αυτό και οριοθετούν τις κινήσεις τους σε 4 άξονες.

1ος Άξονας: Θα είναι η ολοκλήρωση της περίφημης αξιολόγησης που εδώ και τόσους μήνες πονοκεφαλιάζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εταίρους μας και η οποία, όπως είδαμε και στο πρόσφατο Eurogroup, θα λάβει χώρα με προϋποθέσεις, με διορθώσεις νομοτεχνικές αλλά και συμπληρωματικά μέτρα.

2ος Άξονας: Θα περιλαμβάνει τον γύρο συζητήσεων σχετικά με το φλέγον ζήτημα του Χρέους της Ελλάδας, το οποίο όπως φάνηκε και από την συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ μπαίνει προς το παρόν στο «ψυγείο» με ορίζοντα το 2018.

3ος Άξονας: Και ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία που θα θελήσει ο Αλέξης Τσίπρας να προσδώσει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο δρόμος που θα οδηγήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, λοιπόν, θα ξεκαθαριστούν αρκετά πράγματα, ενδέχεται να έχουμε περαιτέρω εκκαθαρίσεις ή σιωπηλές παραιτήσεις στελεχών που διαφωνούν με την κεντρική πολιτική που ασκεί το κόμμα. Στα του οργανωτικού, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής του αλλά ο προσανατολισμός και οι πρώτες σκέψεις στο Μαξίμου το χρονολογούν για τα μέσα Ιουλίου, ίσως και λίγο αργότερα.

4ος Άξονας: Και ιδιαίτερα σημαντικός για τις μαθηματικές εξισώσεις επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην μελλοντική πολιτική σκακιέρα της χώρας περιλαμβάνει και έναν Ανασχηματισμό, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν μέχρι στιγμής από κυβερνητικά στελέχη θα έπεται του συνεδρίου και κατά πάσα περίπτωση θα αποτελέσει μέρος του δημοσίου διαλόγου εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο-Οκτώβρη.

Επιπροσθέτως, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν βιάζονται να προδικάσουν τις αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, διότι κατανοούν την πολυπλοκότητα αλλά και την μεταβλητότητα των σεναρίων που βρίσκονται πλέον στο τραπέζι, αλλά είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ίσως και να μην έχει αποφασίσει τόσο για την διεξαγωγή αυτού του ανασχηματισμού όσο και για το ποια πρόσωπα θα αποχωρήσουν.

Εν κατακλείδι, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα το τι μέλλει γενέσθαι για την χώρα αλλά και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όμως είναι προφανές το γεγονός πως οι μελλοντικές εξελίξεις είτε θα καταστήσουν τον Αλέξη Τσίπρα μοναδικό και κυρίαρχο παίχτη του παιχνιδιού είτε θα τον οδηγούν και αυτόν στο μουσείο της ιστορίας.

Παλαιότερα άρθρα: